Smrad se više neće širiti sa deponije u Ramićima

Objavljeno: 25. 4. 2017 u 09:59h

Izgradnjom sistema za spaljivanje deponijskih gasova te sanitarne ćelije osavremenjena je deponija u Ramićima tako da se okolinom više neći širiti smrad otpada.

Nova savremena postrojenja deponije, u koja je uloženo 2,84 miliona evra iz IPA fondova Evropske unije, u funkciju su pustili ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

“Ovo je najsavremenija deponija u RS i BiH, izgrađena po svim evropskim standardima. Obezbijeđeni su prečistač otpadnih voda i baklja za spaljivanje deponijskih gasova. Već su sanirani postojeći kapaciteti u okviru ovog projekta izgradnjom sanitarnih ćelija”, rekla je Golićeva.

Istakla je da u Ramiće otpad, pored onog iz Banjaluke, dovoze iz još sedam opština, u kojima ukupno ima oko 400.000 stanovnika.

“Puštanjem u rad ovog postrojenja biće eliminisane sve čestice koje zagađuju vazduh i neprijatan miris koji je dolazio sa ove deponije biće eliminisan. Ovo ne bi bilo moguće bez prijatelja iz Evropske unije. Mnogo nam je pomogla švedska agencija za međunarodnu kooperaciju i razvoj “Sida”, istakla je Golićeva.

Vigemark je izjavio da je deponija u Ramićima najmoderniji objekat za upravljanje otpadom koji je izgrađen u partnerstvu Banjaluke, sedam jedinica lokalne samouprave, Evropske unije i Svjetske banke.

“Nije riječ samo o modernizaciji deponije, već ovo sa sobom povlači i radna mjesta. Otpad može biti resurs i izvor bogatstva jer bi mogao biti recikliran i da se tako obezbijede radna mjesta. U mom Geteborgu sa pola miliona stanovnika sva energija se proizvodi isključivo od ovakvog otpada”, kazao je Vigemark.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je istakao da “Dep-ot” ima regionalni značaj.

“Dugi niz godina ulažu se značajna sredstva na modernizaciji ovog preduzeća. Svaki put je rezultat modernije i bolje. Zahvalni smo našem partneru Evropskoj uniji, Vladi RS, lokalnim zajednicama kao i Svjetskoj banci kao implementatorima projekta. Treba razmišljati i o budućim projektima kao što su razlaganje otpada i reciklaža, što su evropski standardi, ali i naše potrebe”, rekao je Radojičić.

Direktor preduzeća “Dep-ot” Novo Grujić istakao je da je ovim projektom Evropa došla u Banjaluku.

“Ovih dana smo od Fonda za zaštitu životne sredine dobili i 180.000 KM te je potpisan sporazum i za izgradnju hale za preradu otpada”, kazao je Grujić i dodao da na ovu deponiju godišnje bude dovezeno oko 110.000 tona otpada.

Pozitivno poslovanje

Direktor preduzeća “De­p-ot” rekao je da je ovo preduzeće prošle godine pozitivno poslovalo.

“Ostvarena je dobit od 270.000 KM. Kreditno smo zaduženi iz ranijeg perioda kod Svjetske banke sedam miliona KM. Redovno plaćamo rate koje iznose oko 750.000 KM na godišnjem nivou”, istakao je Grujić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/smrad-se-vise-nece-siriti-sa-deponije-u-ramicima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot