U Ramićima otvorena najsavremenija deponija u BiH

Objavljeno: 24. 4. 2017 u 18:33h

Sanirana deponija s izgrađenim sistemom za degasifikaciju deponijskih gasova i sanitarnom ćelijom otvorena je danas u Ramićima.

Deponiju su otvorili Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, i Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, u prisustvu Igora Radojičića, gradonačelnika, i Nove Grujića, direktora Javnog preduzeća Regionalna deponija “Depot”.

Golićeva je istakla da je Banjaluka dobila najsavremeniju deponiju za skladištenje čvrstog otpada i da je ovo prva deponija u RS koja zadovoljava sve EU standarde.

“Ovo je posljednja faza realizacije IPA projekta. Grant sredstva za realizaciju dobilo je preduzeće ‘Depot’ u iznosu 2.840.000 evra. Pustili smo u rad prikupljanje i transport deponijskog gasa do baklje i njegovo spaljivanje”, pojasnila je Golićeva.

Dodala je da su u okviru ovog projekta već sanirani postojeći kapaciteti, stare divlje deponije su modernizovane izgradnjom sanitarnih ćelija, dok se sistemom za pročišćavanje otpadnih voda dnevno pročišćava 50 metara kubnih vode, čime je ova deponija dobila zaokruženu cjelinu.

“Na ovu deponiju komunalni otpad može deponovati sedam opština, osim Banjaluke, i obuhvata oko 400.000 stanovnika”, naglasila je Golićeva.

Prema njenim riječima, puštanjem postrojenja u rad eliminišu se sve čestice kada je riječ o zagađenju vazduha i neprijatnim mirisima sa deponije.

Golićeva je dodala da je ovaj važan događaj rezultat uspješnog partnerstva i saradnje između EU i Svjetske banke, institucija RS, grada, sedam opština u regiji, te njihovim naporima za poboljšanje upravljanja čvrstim otpadom i doprinosu čišćoj okolini u regiji Banjaluka.

Grujić je rekao da je završetkom tog projekta učinjen veliki napredak u zbrinjavanju čvrstog otpada, koji se prikuplja iz Banjaluke i još sedam opština, ali i u zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta života.

Prema njegovim riječima, u rad je pušten prečistač voda kapaciteta 50 metara kubnih na dan, sa mogućnošću povećanja do 80 metara kubnih, te baklja za spaljivanje deponijskih gasova.

“Dnevno na deponiju pristigne oko 400 tona otpada iz sedam opština i grada Banjaluka”, pojasnio je Grujić.

Vigemark je istakao da je otvoren najmoderniji objekat za upravljanje otpadom koji je izgrađen u partnerstvu grada, sedam jedinica lokalne samouprave, EU i Svjetske banke. Dodao je da je ovo dobar primjer suštine EU, odnosno unapređenje standarda u različitim oblastima, uključujući i zaštitu životne sredine i upravljanje otpadom.

“Ovdje nije samo u pitanju modernizacija i sanacija deponije, već i nešto što sa sobom donosi radna mjesta. Širom Evrope upravljanje otpadom jedna je od najbrže rastućih poslovnih djelatnosti”, naglasio je Vigemark.

Radojičić je rekao da se u “Depot” duži niz godina ulažu znatna sredstva s ciljem modernizacije usluga, te je svaki put rezultat modernije i bolje upravljanje čvrstim otpadom.

“Budući projekti treba da se odnose na razdvajanje otpada, reciklažu i proizvodnju”, dodao je Radojičić.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-ramicima-otvorena-najsavremenija-deponija-u-bih/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])