Banjaluka: Počinje kampanja za veću upotrebu bezbjednosnog pojasa

Objavljeno: 24. 4. 2017 u 18:15h

Početak republičke preventivne kampanje “Zaveži! Dosta priče, veži pojas”, koja ima za cilj povećanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva i smanjenje broja stradalih u Srpskoj, biće ozvaničen sutra 25. aprila u 11 časova u prostorijama Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja u Banjaluci (Ulica Jug Bogdana 108).

Kampanja “Zaveži! Dosta priče, veži pojas” trajaće do 31. maja i sprovode je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez (AMS) RS sa 48 Auto-moto društava (AMD), Jedinice lokalnih samouprava i Radio-televizija Republike Srpske, kao medijski pokrovitelj.

Tokom trajanja kampanje radnici AMS RS i 48 AMD anonimno će izvršiti prvo od dva brojanja upotrebe bezbjednosnog pojasa u vozilima u okviru dugogodišnjeg projekta “Istraživanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva u Republici Srpskoj i stavova o prihvatanju i upotrebi pojaseva u automobilima na području Republike Srpske”.

Ovaj projekat AMS RS i AMD sprovode od 2012. godine.

Tokom 2016. godine istraživanje se sprovodilo u dva dijela – prije i poslije sprovedenih preventivnih i represivnih aktivnosti.

Cilj istraživanja bio je da se sagleda postojeće stanje stepena upotrebe sigurnosnog pojasa kod vozača, suvozača i putnika na zadnjim sjedištima u putničkim automobilima, kao i vozača i suvozača u teretnim vozilima, radi njegovog poboljšanja, kao i praćenje efekata provedene kampanje i represivnih aktivnosti u toku 2016. godine.

Analizirajući podatke dobijene neposrednim opažanjem 32.031 vozila na terenu (ukupno putevi u naselju, van naselja i autoput), prije sprovedene kampanje u 2016. godini, dobijeno je da sigurnosni pojas koristi 48 % vozača u toku vožnje na putevima Republike Srpske.

Poslije sprovedene jednomjesečne kampanje i povremenih represivnih aktivnosti obavljeno je drugo brojanje tokom kojeg je zapaženo 27.967 vozila i zabilježeno da 47 % vozača koristi bezbjednosne pojaseve.

Kampanjom “Zaveži! Dosta priče, veži pojas” podsjetiti na činjenice da bezbjednosni pojas predstavlja dio opreme svakog vozila i jedan je od najboljih izuma na području bezbjednosti u vozilima.

Jedna od osnovnih mjera pasivne zaštite vozača i putnika u vozilima jeste upotreba bezbjednosnih pojaseva uz naslone za glavu i vazdušne jastuke i auto sjedalica za djecu. Efikasnost bezbjednosnih pojaseva uz istovremenu upotrebu naslona za glavu dokazana je nizom naučno-istraživačkih radova.

Pojasevi neosporno utiču na smanjenje broja poginulih i povrijeđenih lica u vozilu, doprinose povećanju nivoa bezbednosti u saobraćaju. Korištenjem pojasa smanjuje se rizik od smrti putnika u slučaju saobraćajnih nezgoda na prednjem sjedalu do 50%, dok na zadnjem sjedalu do 75%,  čime je više nego opravdana njihova namjena. Nažalost, stepen upotrebe bezbjednosnih pojasa u Republici Srpskoj još uvijek je jako nizak, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS.

Izvor: Bl-portal

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-pocinje-kampanja-za-vecu-upotrebu-bezbjednosnog-pojasa/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot