Postavljen kamen temeljac za obnovu džamije “Arnaudije” (Foto)

Objavljeno: 23. 4. 2017 u 09:54h

Tačno 24 godine nakon što je srušena 7. maja 1993. godine, juče je na svečanosti u Banjaluci, postavljen kamen temeljac za obnovu džamije “Arnaudije”.

Kamen temeljac postavljen je na Dan grada Banjaluka, a sve zvanice na jučerašnjoj svečanosti su se složile da je to jedan od najljepših poklona za rođendan gradu na Vrbasu.

Foto: Vedran Ševčuk

Banjalučani, prisutni gosti, predstavnici Islamske zajednice BiH i banjalučkog Medžlisa, te predstavnici Turske, su naglasili da sa obnovom Arnaudije, koja bi trebala uskoro početi, treba i da se obnavljaju međuljudski odnosi na ovim prostorima, međusobna ljubav i poštovanje.

Reis Husein ef. Kavazović istakao je da su bogomolje u BiH imale teških trenutaka, a da je Arnaudija opomena svima da u vremenu zla i neljudi, čovjek može biti zloupotrijebljen, ali ne i narod.

“Duboko sam ubijeđen da svi naši narodi u BiH, a tako želim poučiti i bosanske muslimane, da ne pravite razliku između džamije, crkve, katedrale. Nikada nemojte reći naša džamija i njihova crkva. Naprotiv. Sve su naše džamije i sve su naše crkve i prema njima se trebamo odnositi sa jednakim poštovanjem“, rekao je Kavazović.

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić se zahvalio turskim vlastima na obnovi džamija.

Foto: Vedran Ševčuk

“Ovim zaokružujemo obnovu objekata od posebnog značaja. To će sigurno pomoći našoj boljoj budućnosti. Želimo da se završi svaka božija kuća u BiH, uključujući i pravoslavni hram u Mostaru“ istakao je Kozlić.

Arnaudija džamija poznata je i kao Defterdarija, prvobitno izgrađena 1595. godine. Nalazi se u neposrednoj blizini Ferhadije, izgrađene 16 godina ranije, a srušene su na isti dan 7. maja 1993. godine.

Prema istorijskim podacima, graditelj Arnaudija džamije bio je Hasan-defterdar, ministar finansija Bosanskog pašaluka i prijatelj Ferhad-paše Sokolovića. Arnaudija, specifična po akšam-tašu koji je služio za pozivanje vjernika na molitvu, u tadašnjem Donjem Šeheru izgrađena je u klasičnom otomanskom stilu. O vremenu njene izgradnje svjedočio je napis uklesan u kamenu nad ulazom, a pripada tipu potkupolnih džamija sa trijemom i kamenom munarom visine 30 metara.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/postavljen-kamen-temeljac-za-obnovu-dzamije-arnaudije-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])