Neuropsihijatri upozoravaju: Banjalučki bombaš je i dalje veoma opasan

Objavljeno: 23. 4. 2017 u 09:37h

Željko Stevanović, koji je prije tri godine u Banjaluci bacio bombu u autobus i ubio vozača Boru Topića, i dalje je veoma opasna osoba i njegovo puštanje na slobodu predstavlja opasnost za građane.

Rekli su ovo za „EuroBlic“ psihijatri, koji tvrde da je prošao kratak period da bi on bio bezopasan i sposoban da se slobodno šeta po gradu.

Podsjetimo, Stevanović je zbog svađe oko autobuske karte, u martu 2014. godine, na stajalištu preko puta Poljoprivredne škole u Banjaluci bacio bombu u autobus, koja je eksplodirala Topiću u krilu. Od eksplozije on je preminuo na licu mjesta, a povrijeđene su još dvije osobe.

Nisu prošle ni pune tri godine od ovog incidenta koji je cijelu Banjaluku digao na noge, a Stevanović je već vikendom počeo da dolazi kući i slobodno se šeta gradom.

Jedan od neuropsihijatara, koji nije želio da mu spominjemo ime, rekao je da je kratak period od dvije godine da se neko sa takvom dijagnozom izliječi.

“Bojim se da on još uvijek predstavlja opasnost za okolinu i da bi boravkom na slobodi mogao opet nekog napasti. Ako se za ovako kratko vrijeme izliječio, postavlja se pitanje da li je on i bio bolestan?! Svakako treba uzeti u obzir da je riječ o osobi sa natprosečnom inteligencijom, pa je moguće i da je tada, ili sada, zavarao ljekare” – ističe naš sagovornik.

Jedan od najuticajnih neuropsihijatara u BiH, doktor Abdulah Kučukalić, rekao je da je strah od osobe koja je počinila ovakvo krivično djelo opravdan i da se svako ko zna da se neko takav nalazi u njegovoj blizini osjeća nelagodno.

“Ovaj slučaj je delikatan jer je riječ o o teškom krivičnom djelu sa smrtnim slučajem. Paranodina šizofrenija koja je kod njega utvrđena je bolest koja ima nekoliko mogućih slučajeva liječenja. Ima 20 odsto slučajeva gdje se ta bolest može uspješno izliječiti uz dalju opservaciju i preglede, u 30 odsto ona se može zaliječiti pa je jedan period pacijent dobar, funkcionalan i radno i socijalno. Međutim, onda nastane period pogoršanja stanja pacijenta” – istakao je Kučukalić.

Treća opcija, za 50 odsto pacijenata sa ovom dijagnozom, jeste da oni imaju trajno prisutne psihotične simptome.

“To znači da oni nikada ne ozdrave i njihova bolest ide prema dezintegraciji ličnosti. Takve osobe nisu sposobne da žive samostalno u socijalnoj sredini” – rekao je doktor Kučukalić.

On je pojasnio da se, u svakom slučaju, prije puštanja na slobodan vikend ili na slobodu mora napraviti veoma kvalitetna ekspertiza veštaka psihijatara, koji će uzeti u obzir i i procijeniti sve simptome.

“Tek tada se može eventualno preporučiti mjera liječenja sa slobode i kontinuirano praćenje njegovog zdravstvenog stanja. Neka ad hok mišljenja da on može ići u zajednicu bez takvih pregleda može biti vrlo opasna za sve” – dodao je Abdulah Kučukalić.

Prestravljene komšije, policija ravnodušna

Stanari banjalučkog naselja Lazarevo sa kojima smo razgovarali traže da Stevanović ostane na liječenju, jer su u strahu i ne izlaze iz kuće kada ga primjete.

“Nije nam bilo svejedno kada sam ga prvi put vidio u ulici. Šetao je sa sestrom i nije pravio probleme, ali ipak je me bio strah kada sam ga vidio. Prešao sam na suprotnu stranu ulice, jer nisam želio da prođem pored njega. Ako ga već puštaju, smatram da bi ispred njegove kuće trebali stajati policajci” – ispričao je jedan od mještana.

Na pitanja da li su upoznati sa puštanjem na slobodu Stevanovića i da li smatraju da je na taj način ugrožena bezbjednost građana iz Policijske uprave Banjaluka dva dana nismo dobili odgovore.

Bez novog suđenja

Banjalučki advokat Darko Kremenović pojasnio je da ako se kod neke osobe poslije krivičnog djela utvrdi da je neuračunljiva ona se šalje na liječenje.

“Ako ta osoba bude izliječena, ona će biti puštena na slobodu i neće joj se ponovo suditi za to krivično djelo” – istakao je Kremenović.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/neuropsihijatri-upozoravaju-banjalucki-bombas-je-i-dalje-veoma-opasan/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])