Nastavljeno suđenje Slobodanu Markoviću: Planirao da pretuče i otme žrtvu

Objavljeno: 22. 4. 2017 u 11:04h

Optuženi Slobodan Marković (56) iz Banjaluke u vrijeme premlaćivanja Biljane Keserović (52) bio je uračunljiv, a iz njegovih izjava se može zaključiti da je napad planirao, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu vještak tužilaštva, specijalista neuropsihijatar Vjekoslav Kovačević.

“Optuženi je osoba prosječne inteligencije, nije duševno poremećen i nema duševnih oboljenja. U vrijeme djela njegovo stanje svijesti bilo je očuvano. Izjave koje je dao tokom informativnog razgovora u policiji govore da je organizovao djelo. Kada su ga uhapsili, rekao je da je pokušao da otme Keserovićevu” – kazao je vještak Kovačević u nastavku suđenja Markoviću, bivšem direktoru Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Prema Kovačevićevim riječima, činjenica da se optuženi ne sjeća djela može da se objasni mehanizmom samoodbrane od neprijatne situacije ili straha od kazne.

Na pitanje advokata optuženog Miljkana Pucara, vještak je istakao da je ovo prvi slučaj u njegovoj karijeri da neko poslije 55 godina mirnog ponašanja napravi brutalan eksces.

Psiholog Ljiljana Stanković izjavila je da je  Marković emocionalno nestabilna osoba, s nižim pragom tolerancije na frustracije.

“Kod njega je primijećena depresija, a sam je ispričao da je u periodu prije napada imao probleme sa spavanjem. Utvrdila sam da on nema duševnih poremećaja. Njegova amnezija je psihološkog karaktera” – istakla je Stankovićeva.

Prema nalazu vještaka hemijsko-biološke struke Bojane Savić, na mjestu zločina i izuzetim predmetima pronađena je krv Keserovićeve, ali i Markovića. Krv žrtve bila je i na drvenoj palici kojom je, prema optužnici, pretučena.

U optužnici piše da je Marković napao Keserovićevu 5. decembra prošle godine u garaži zgrade u banjalučkoj ulici Svetozara Markovića. Navodi se da je napad isplanirao, pa je prethodno pod točak njenog “pežoa 308” postavio komad drveta da ne bi mogla pokrenuti vozilo. Keserovićeva je, nakon što nije mogla da pokrene automobil, izašla i sagnula se da skloni cjepanicu ispod točka. Tada ju je Marković napao i brutalno premlatio. Dok je ležala na asfaltu, stao joj je nogom za vrat i zavezao maramu preko usta. Pokušao ju je ugurati u gepek, a zatim i u vozilo, ali u tome nije uspio. Premlaćivanje i otmicu spriječili su Nemanja Čigojević i advokat Darko Kremenović, koji su slučajno naišli i čuli njenu vrisku. Oni su uspjeli da savladaju napadača i zadrže ga do dolaska policije.

Marković je tokom cijelog suđenja sjedio mirno i gledao u pod, držeći ruke ispred sebe.

Povrede

Specijalista sudske medicine Ljubomir Curkić pojasnio je da je Biljana Keserović u napadu teško povrijeđena i da je imala najmanje devet povreda.

“Zadobila je teške povrede: nagnječenje mozga, prelom šestog vratnog pršljena i drugog i devetog rebra. Ostale povrede su bile lakše” – rekao je Curkić.

Dodao je da su povrede mogle nastati od udaraca drvenom palicom, nekim tupim tvrdim predmetom ili padom na tvrdu podlogu. Nalazu je prigovorio branilac optuženog Miljkan Pucar jer smatra da je tužilaštvo vještaku selektivno dostavilo medicinsku dokumentaciju.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nastavljeno-sudenje-slobodanu-markovicu-planirao-da-pretuce-i-otme-zrtvu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot