Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”: Đaci napravili mikropivaru i uređaj za traženje nestalih

Objavljeno: 22. 4. 2017 u 16:57h

Idejama i trudu mladih elektroničara, koji već u školskoj klupi prave uređaje za naučna istraživanja i mini pogone za proizvodnju piva, odrasli se mogu samo diviti.

Dok većina Banjalučana pivo samo konzumira, učenici trećeg razreda srednje Elektrotehničke škole, osmislili su jednostavniji sistem za proizvodnju ovog alkoholnog pića u kraft pivarama, koje postaju sve popularnije.

Aleksa Rakić, Tijana Savić, Stevo Rakić i Stefan Marković napravili su sopstvenu mini varionicu.

“Pregledali smo sve sisteme koji se trenutno nalaze na tržištu, kako bismo uočili nedostatke i onda izradili sopstvene kontrolere i softver koji zahtjeva minimalno znanje onih koji njime rukuju. Ljudi koji žele da pokrenu pivaru u kućnoj radinosti, moći će se tako više posvetiti proceduri stvaranja piva i receptima, nego učenju komplikovanih hardvera i softvera” – pojasnio je Aleksa.

Više od godinu dana trebalo je vrijednim učenicima da inovaciju pretoče u djelo, učili su o industriji piva i proceduri proizvodnje, o kojoj do tada ništa nisu znali. „Šerpu“ za kuvanje stotinu litara piva takođe su sami osmislili, a njihov sistem omogućava povezivanje i rad čak 12 ovakvih posuda.

“Za razliku od industrijskog sistema u kojem se koriste četiri posude, ovde je sve svedeno u jednu, zato naše rješenje ima interesantnu konstrukciju sa unutrašnjom i vanjskom posudom. Naše sito sa prorezima mnogo je efikasnije u cijeđenju ječma, nego standardno sito sa rupicama” – složno pričaju učenici i u šali dodaju da nisu „opasne pivopije“.

Pored ovog projekta, Stefan Marković sa drugom Aleksandrom Cvijetićem, konstruisao je i koristan mobilni uređaj.

“Ovo je Memo, mechanic elektro mobile object, koji se može koristiti za naučna istraživanja ili u vojsci. Trenutno je konstruisan sa dva ultrazvučna senzora koja mu pomažu da prepozna prepreke, a uz dodatak infra red senzora može se prepoznati prisustvo i kretanje čovjeka. Zahavljujući tome, Memo može da pomogne kada se neko izgubi u šumi” – precizirao je Stefan.

Kako kaže, ova tehnologija nije novost, ali su oni sami osmilili sistem po kojem uređaj radi.

Svi đaci članovi su sekcije mladih elektroničara profesora Dušana Tubića, koji su zanimljive ideje predstavili na juče završenom banjalučkom „Inostu mladih“. Porazno je ipak, da mnogi od njih, već sada sa nepunih 18 godina, razmišljaju kako će trajno otići u inostranstvo i tamo razvijati svoj talenat.

Vrijedni i prvi razredi

Za starijim drugarima, ne zaostaju mnogo ni učenici prvih razreda. Oni su za sada napravili maketu pametne kuće, koja se napaja preko solarnih panela i ne troši struju.

“Svjetla se pale daljinskim upravljačem, a kuća ima i senzor koji očitava temperaturu, te pokreće sistem hlađenja i zagrijavanja prostorija” – pojasnio je Đorđe Mikanović.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/elektrotehnicka-skola-nikola-tesla-daci-napravili-mikropivaru-i-uredaj-za-trazenje-nestalih/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot