Manjača zavijana usred aprila

Objavljeno: 20. 4. 2017 u 10:00h

Snijeg je usred aprila zavijao Manjaču i izazvao kolaps pa tako područne škole “Petar Kočić” u Stričićima i Pavićima nisu radile zbog neraščišćenih puteva, a bijeli pokrivač je pokidao vodove pa su pojedina sela bila bez struje i telefona.

Mještani kažu da nije prvi put da snijeg iznenadi usred proljeća, ali da dugo nije bio visok 40 centimetara.

“Koliko je snijega reklo bi se prije da je januar i zima, a ne proljeće. Voćke su već procvjetale. Sa 40 centimetara bijelog pokrivača možemo da se pozdravimo sa urodom. Sve će smrznuti. Od rakije ove godine neće biti ništa. Zimska služba je očistila glavne saobraćajnice, dok su sporedne bile neprohodne”, kažu mještani zaseoka Čeprkale kod Stričića.

Predsjednik Savjeta MZ Stričići Zlatko Sladojević kaže da je snijeg neprekidno padao u utorak pa su đaci juče ostali kod kuće, jer nije bio prohodan put do škole.

“Ni područna škola u Pavićima nije radila, a čuo sam da dosta đaka u Kolima takođe nije otišlo na nastavu”, kazao je Sladojević.

Bivši predsjednik Savjeta mjesne zajednice Pavići Novak Šipka kazao je da je stanje katastrofalno.

“Grn koji prođe glavnim putem ni 20 odsto naših potreba ne podmiri. Djeca idu šest kilometara do škole, a kako će kada su putevi zavijani. Voće nam rano iscvjeta i na kraju strada. Ovo je već četvrta godina da nećemo imati šljiva”, rekao je Šipka.

U Osnovnoj školi “Petar Kočić” juče nismo dobili precizne informacije, jer je direktorica bila na putu, ali je potvrđeno da su područne škole u Pavićima i Stričićima bile zatvorene.

U Preduzeću “Evro – eko tim”, koje je zaduženo za čišćenje snijega, kažu da su ekipe već od sedam časova bile na terenu i da će raditi sljedećih dana ako bude padavina.

Ovce bez hrane

Zlatko Sladojević kaže da je nekoliko čobana ostalo zavijano kod kasarne u Dobrnji sa stadom od 1.500 ovaca.

“Ta jadna stoka sada nema hrane, a ostali su zavijani u snijegu. Čobani su molili Centar za razvoj i unapređenje sela da im da višak sijena koje imaju u skladištu. Mnogi sad nemaju novca kod sebe, platili bi kasnije samo da ovce i jaganjci ne gladuju, ali u Centru nisu imali razumijevanja”, rekao je Sladojević.

Struja

Portparol preduzeća “Elektrokrajina” Predrag Klincov kaže da je snijeg prouzrokovao kvarove na nekoliko dalekovoda, zbog čega su privremeno bez struje ostali dijelovi nekoliko seoskih i prigradskih područja.

“Najteža je situacija na Manjači, od Stričića do Lokvara. Sve naše ekipe su na terenu i saniraju kvarove. Problem je nepristupačnost dalekovodima u šumama, gdje je snijeg veći od pola metra”, rekao je Klincov.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/manjaca-zavijana-usred-aprila/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot