Inost mladih 2017: Pametna cipela i monitor potekli iz đačkih klupa

Objavljeno: 20. 4. 2017 u 14:44h

Roboti, nakit, ukrasi, razne makete, solarni paneli, samo su dio u moru predmeta koji su juče predstavljeni na izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva u banjalučkom Domu omladine.

Riječ je o trodnevnoj Međunarodnoj izložbi “Inost mladih 2017”, na kojoj su najveću pažnju posjetilaca privukli robot napravljen od lego kockica, pametna cipela i monitor.

Na ovoj izložbi, na kojoj će biti predstavljeno 330 radova od oko 600 izlagača iz BiH, te devet azijskih i evropskih zemlja, pažnju su privukli i učenici četvrtog razreda OŠ “Jovan Cvijić” iz prijedorskog naselja Brezičani, koji su među najmlađim učesnicima. Đak ove škole Đorđe Janjić ponosno nam je predstavio rukotvorine napravljene na likovnoj sekciji.

“Pravio sam kutijice od makarona, dok su ogrlice, naušnice i tegle ukrašene dekupaž tehnikom izradile moje drugarice”, rekao je Janjić.

Učenici teslićke srednje škole “Nikola Tesla” zadivili su posjetioce svojim inovacijama.

“Izdvojio bih pametnu cipelu, koja je projektovana za slijepe i osobe sa smetnjama u razvoju. Sa svih strana cipele postavljen je senzor koji aktivira alarm, na osnovu kojeg osoba tačno zna na kojoj je strani prepreka kada joj se približi”, objasnio je učenik četvrtog razreda ove srednje škole Nebojša Galamić.

I mašta đaka banjalučkog Srednjoškolskog centra “Ljubiša Mladenović” pretočena je u izume. Oni su predstavili pametni monitor, koji, kako kažu, svako može imati kod kuće.

“Riječ je o monitoru koji ima polarizaciju na sebi, koja onemogućava gledanje određenog sadržaja i programa na računaru svima koji nemaju specijalne naočare. Na primjer, dok žena pomoću specijalnih naočara nešto gleda ili radi na računaru, to ne mogu vidjeti suprug i djeca”, objasnio je učenik Nikola Mirković.

Član Upravnog odbora Saveza inovatora RS Gordana Lihović istakla je da je cilj ove izložbe da pokaže stvaralaštvo mladih, ali i da se predstave inovacije iskusnih inovatora koji se time bave profesionalno ili iz hobija.

“Najuspješnija inovacija koja je predstavljena na nekom od naših “Inosta” je vakuumska presa za drvo Zvjezdana Višta, koji mašine prodaje po cijelom svijetu, a proizvodi dijelove i za svemirske brodove i avione”, rekla je Lihovićeva.

Za najuspješnije radove, autore, mentore, škole i udruženja predviđena su priznanja i specijalne nagrade. Izložba će biti otvorena sutra do 12 časova.

Učesnici sajma

  • BiH
  • Srbija
  • Rusija
  • Indija
  • Malezija
  • Kazahstan
  • Tajvan
  • Austrija
  • Švedska
  • Egipat

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/inost-mladih-2017pametna-cipela-i-monitor-potekli-iz-dackih-klupa/||claudebot