Upoznajte Tijanu, mladu Banjalučanku koja je osvojila zlato na Evropskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno: 17. 4. 2017 u 17:05h

Mladi matematičari iz BiH na međunarodnim takmičenjima i olimpijadama redovno osvajaju medalje. Svaka od ovih priča govori o velikom talentu i još većem trudu ovih sjajnih mladih ljudi. Danas vam predstavljamo Tijanu Babić, učenicu trećeg razreda banjalučke Gimnazije, koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, održanoj u Cirihu.

Ona je od 6 postavljenih zadataka, tokom 2 dana, potpuno riješila 4, i od ukupno 42 boda sakupila 32.

Podsjetimo i da je Tijana prethodne godine u Rumuniji bila srebrna, dok je njena sestra Milica na istom takmičenju osvojila bronzanu medalju.

Tijana se vratila u rodni grad, polako sklapa slike sa takmičenja, utisci se sliježu, a na zlato nije ni pomislila sve do trenutka kada je uvidjela da je dobro uradila zadatke. Interesovalo nas je kako izgleda takmičenje i da li ima neki metod po kome radi.

“Zadaci su poređani po težini, nose isti broj bodova pa ih zato radim po redu i sve ih pokušavam riješiti. Ako ne znam uraditi neki zadatak posle sat i po prelazim na sljedeći. Na ovom takmičenju sam tako prvi dan uradila prvi i treći zadatak, dok drugi nisam uspjela riješiti”, priča mlada matematičarka koja na domaća takmičenja ide od 7., a na međunarodna od 8. razreda osnovne škole.

Tijana je se do sada učestvovala na Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi, gdje je osvojila dva srebra, dva puta se takmičila na Ženskoj evropskoj matematičkoj olimpijadi i osvojila srebro i zlato, učestvovala je i na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, takođe dva puta i osvojila bronzu, dok je prošle godine u timu sa još pet mladih matematičara iz BiH učestvovala na najprestižnijem takmičenju na planeti, Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu, i osvojila bronzu. Drage su joj sve medalje ali ipak najviše bronza iz Hong Konga i zlato iz  Ciriha.

“Sestra i ja smo još kao male rješavale logičke zadatke i takmičile se ko će prije i više zadataka riješiti. Činjenica i što sam jako dugo trenirala šah mi je puno pomogla da se opredjelim za takmičenja, jer je i za šah i za matematku potrebna matematičko- logička inteligencija”, priča sagovornica.

Zanimljivo je da se Tijana za takmičenja uglavnom spremala sama, a tek od ove godine ona, i drugi takmičari, imaju pomoć asistenta Miroslava Tremla. Dosta su joj kaže pomogli kampovi iz matematike koji se održavaju u Sarajevu, profesori, ali i činjenica da se može obratiti mami kada joj je potrebna pomoć u geometriji.

“Moram reći da profesori imaju mnogo razumjevanja za moja izostajanja sa nastave radi spremanja za takmičenja, tako da se za ocjene mogu javiti da odgovaram kad naučim. Takođe i za svako takmičenje dobijem sedam dana slobodno kako bi mogla vežbati. Ovo posebno naglašavam i ovom prilikom se zahvaljujem i mojim profesorima i upravi škole, jer da mi ne izlaze u susret ne bi mogla postići ove uspjehe”, ističe Tijana.

Obzirom da mnogi đaci smatraju da je matematika dosadna i da im neće trebati u budućnosti, interesovalo nas je kakvo je njeno mišljenje o ovim tvrdnjama i kako je matematika povezana sa svakodnevnim životom.

“Normalno je da je nekima matematika dosadna, i meni su poneke oblasti iz matematike dosadnije od drugih, a i sigurno postoje profesije gdje se matematika manje koristi i neke gdje se uopšte ne koristi. Pa ako je nekome dosadna matematika oni će se sigurno baviti onim što zahtijeva minimalno računanja. Ja pak smatram i da je normalno računanje svima dosadno, a i to ne smatram pravom matematikom. Ipak ona je itekako povezana sa našim životima. Nadolaženje na rješenje, intuicija u rješavanju problema i samo rješavanje problema na najkreativniji mogući način se svakako može primjeniti u svakodnevnom životu, jer je i sam život sačinjen od manjih ili većih problema sa kojim se svako od nas susreće”, ističe mlada Banjalučanka.

Uspješni mladi ljudi obično upisuju neki od prestižnih svjetskih univerziteta, a u BiH se nakon školovanja vrati tek poneki, ali Tijana još uvijek nije donijela konačnu odluku šta i kuda nakon završetka Gimnazije. Kaže da joj se planovi mijenjaju često, ali da vjeruje da će do kraja školovanja donijeti najbolju odluku.

Na kraju razgovora pitali smo je i koja je njena poruka učenicima u BiH, kako da iskoriste svoje vrijeme tokom školovanja.

“Po meni je važno samo da se svaki dan iskoristi , da svakog dana pokušavamo da unapređujemo svoje sposobnosti, bilo u matematici, engleskom, crtanju, gimnastici ili bilo kojoj drugoj oblasti, i ovo ne važi samo za učenike nego za sve ljude”, poručila je mlada matematičarka.

Izvor: 6yka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/upoznajte-tijanu-mladu-banjalucanku-koja-je-osvojila-zlato-na-evropskoj-matematickoj-olimpijadi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot