Srpsko-ruski hram niče u centru Banjaluke

Objavljeno: 12. 4. 2017 u 13:47h

Monumentalni srpsko-ruski hram i duhovni centar biće izgrađen u Banjaluci na 6.500 metara kvadratnih zemljišta koje je juče Crkvena opština Banjaluka dobila od Građevinskog preduzeća “Krajina”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ovim riješeno pitanje lokacije hrama, a ideja za njegovu  izgradnju traje još od kraja Prvog svjetskog rata.

“Ponosan sam što pripadam savremenicima koji će tu zamisao sprovesti u djelo”, rekao je Dodik nakon potpisivanja ugovora o darivanju zemljišta.

Dodao je da se zemljište nalazi u naselju Aleja centar, te da će naredni korak biti formiranje odbora za gradnju hrama.

“Vladika će obavijestiti našeg patrijarha i patrijarha Ruske pravoslavne crkve, kojoj ćemo se takođe obratiti i za projektovanje ovog istorijskog centra. U nedavnom susretu sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim ovo je bila tema koju je iniciralo njegovo ministarstvo. Ovom izgradnjom želimo da okupimo ne samo lokalne potencijale, nego i pojedince i institucije iz Srbije i Rusije koji to budu željeli”, kazao je Dodik.

Naglasio je da će ovim duhovnim, vjerskim i kulturnim centrom upravljati banjalučka eparhija.

“On će pored crkve imati i dvorane za izložbe i razne druge sadržaje u kojima će se moći promovisati ruska kultura”, istakao je Dodik.

Episkop banjalučki Jefrem najavio je da bi gradnja temelja ovog duhovnog centra mogla da počne u julu 2018. godine, kada se navršava 100 godina od stradanja ruske carske porodice Romanov.

“Mislimo da ćemo tim povodom osveštati temelje, a moguće je da uradimo i više od toga”,  rekao je vladika Jefrem.

Direktor GP “Krajina” Borko Đurić je u ime akcionara i radnika te firme kazao da je ponosan što su dio ovakvog projekta koji bi trebalo da produbi odnose srpskog i ruskog naroda.

“Nastojaćemo da kao graditelji na najbolji način realizujemo ovaj projekat”, rekao je Đurić.

Savjetnik u Ambasadi Rusije u BiH Petar Frolov izrazio je zadovoljstvo što je počela realizacija ovog projekta.

Podrška grada

Milorad Dodik je rekao da je izgradnju duhovnog centra podržao i grad Banjaluka.

“Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da će grad preuzeti na sebe sve troškove komunalnih i drugih dažbina koje idu uz ovaj centar, čime će dati značajan doprinos izgradnji”, rekao je Dodik.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/srpsko-ruski-hram-nice-u-centru-banjaluke/||claudebot