Novi Zakon u saobraćaju donio probleme: Banjalučki taksisti ne znaju šta da rade sa djecom i gdje da smjeste pijane putnike

Objavljeno: 11. 4. 2017 u 18:06h

Pored dosadašnje borbe sa pijanim mušterijama, koje ne znaju adrese ili ne plaćaju račun, taksisti sada imaju problem i kako da im objasne da ne mogu sjedati na mjesto suvozača.

Novi zakon o bezbjednosti u saobraćaju i povećane kontrole na ulicama donijeli su probleme mnogim vozačima, a posebno taksistima, prema kojima su policajci do sada bili tolerantniji.

 Međutim, zakon prema njima ovaj put nije bilo nimalo blag.

Najviše im, kažu, smeta onaj dio u kom stoji da za pijanog suvozača slijedi kazna od 40 KM, ali im je teško palo i to što obavezno moraju imati sjedalice za djecu.

“To je veliki apsurd u zakonu, jer ta pijana osoba je upravo zato i pozvala taksi. I na to sve mu trebam objašnjavati gdje treba da sjedne. Do sad su uvijek upozoravali da, ako se popije koja čašica više, treba zvati taksi, ali šta bih ja kad mi dođu njih 4. pijanih. Jedino da stavim troje nazad, a četvrtog u gepek jer naprijed ne može. Problem su i auto sjedalice. Dođe mi majka za 2 dece i moram imati dvije sedlice, a gdje ću poslije s njima? Da ih stavim u gepek, a šta onda kada dođe neko sa koferima? Bukvalno moramo imati prikolice da bi sve to ispoštovali” – ispričao je banjalučki taksista Goran Vučić, dodajući da ovaj zakon izgleda kao da je donesen napamet.

Dodaje da se sa pijanim mušterijama postupa oprezno, s ciljem da se izbjegnu sve neugodnosti, a naređivanje gdje treba da sjedi, za uslugu koju je platio, izaziva samo probleme.

“Ne znam kako da im objasnim da ne mogu da sjede naprijed, jedino da se tučem s njim. Kako su donosili zakon ne misleći o takvim stvarima. Da je bar propisano da onaj koji je pijan dužan da plati kaznu, onda u redu, neka sjedi gde god hoće, nego ovako mi ispaštamo. Policija to još uvijek, na neki način toleriše, ali nije to rješenje. Iako do sada nisam kažnjen, zakon je tu, tako da kaznu mogu očekivati uvijek” – dodaje Vučić.

Najgori su im kažu vikendi, kada je pun grada policajaca i pijanih mušterija, a oni su se našli „između dvije vatre“.

Da su policajci za sada toleranti, pokazuje i činjenica da kaznu od 40 KM za vožnju pijanog suvozača još niko nije platio, što nam je potvrđeno i iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

Kazne zbog kontrola

Taksisti kažu da su ih ranije policajci zaustavljali samo ako prođu kroz crveno svjetlo ili na drugi način ugroze saobraćaj, dok sada palica sa znakom „stop“ pred njima zna sijevnuti i do 5 puta za noć.

“Kolegi se desilo da su i on i putnik dobili kaznu jer nisu vezali pojas. Dosta su nam otežali posao, zaustavljaju nas svako malo, a nama je presudno koliko brzo ćemo stići do putnika jer niko ne voli da čeka” – kaže taksista Siniša.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/novi-zakon-o-bezbjednosti-u-saobracaju-donio-probleme-banjalucki-taksisti-ne-znaju-sta-da-rade-sa-djecom-i-gdje-da-smjeste-pijane-putnike/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot