Banjaluka: Nova toplana na 40 godina staroj mreži

Objavljeno: 11. 4. 2017 u 10:16h

Nova toplana, koju grad planira da izgradi sa strateškim partnerom, isporučivaće toplotnu energiju putem postojeće mreže stare više od 40 godina. Ona je u lošem stanju i za remont će godišnje, prema procjenama stručnjaka, biti neophodna ulaganja od minimalno 500.000 KM.

Rekao je to gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da, pored drugih problema sa gradskim grijanjem, postoji i potreba za obnovu toplovoda.

“Planiramo novo postrojenje da priključimo na postojeću mrežu koja je u jako lošem stanju. Na tom toplovodu imamo velike gubitke, jer često puca, stvaraju se velike havarije, što pravi dosta problema i svjesni smo da će zahtijevati određene investicije”, kazao je Radojičić.

Kazao je da je prema procjeni, koju je uradila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u te svrhe minimalno godišnje trebalo da bude uloženo pola miliona maraka.

“Ugovorom o osnivanju novog privrednog društva, koji planiramo potpisati ako uspješno završimo proces izbora strateškog partnera, moraćemo regulisati koliko će godišnje biti ulagano u sanaciju, održavanje i modernizaciju postojeće mreže”, istakao je Radojičić, ali nije precizirao da li će to biti dužnost grada ili strateškog partnera.

U gradskoj “Toplani” su rekli da je prije početka ove grijne sezone uloženo 3,2 miliona KM u remont toplovoda.

Nisu mogli precizirati koliko novca je za ove namjene planirano u ovoj godini.

“Iznos ulaganja će zavisiti od priliva sredstava, ali biće obavljeni svi radovi na mreži kako bi bio obezbijeđen normalan početak iduće sezone grijanja”, kazali su u “Toplani”.

Skupština grada usvojila je sredinom ovog mjeseca odluku kojom je Banjaluka i zvanično počela da traži strateškog partnera za izgradnju nove toplane na drvnu sječku. Buduća toplana bi trebalo da bude novo privredno društvo čiji bi većinski vlasnik bio investitor sa 51 odsto udjela, a ostatka od 49 odsto grad.

Sadašnje preduzeće “Toplana” ne bi bilo ugašeno, već je planirano da ona bude pomoć ako zbog jako niskih temperatura bude trebalo dogrijavanje grada. Od novog preduzeća gradske vlasti očekuju da ostvari profit sa kojim će otplaćivati dugove sadašnje “Toplane” od 85 miliona KM.

Za mazut deset miliona KM

Igor Radojičić je rekao da je od decembra 2016. godine ukupno potrošeno deset miliona maraka na nabavku mazuta.

“Na vanrednoj sjednici Skupštine grada 27. decembra jednoglasno je usvojena odluka da se “Toplani” da garancija za podizanje kredita od pet miliona KM za nabavku mazuta kako Banjaluka usred zime ne bi ostala bez grijanja, ali je do sada potrošeno dvostruko više”, kazao je Radojičić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-nova-toplana-na-40-godina-staroj-mrezi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])