Banjaluka: Marija i Sanja prve polaznice obuke terapeutskog ronjenja

Objavljeno: 10. 4. 2017 u 09:56h

“Terapeutsko ronjenje predstavlja slobodu i mogućnost da se bar nakratko osjećamo kao zdrave osobe, koje ne zavise od ograničenja koja nameću invalidska kolica.”

Poručile su to juče prve polaznice obuke ronjenja za osobe sa invaliditetom Marija Bilčar i Sanja Jokić, koje su na Gradskom olimpijskom bazenu napravile svoje prve zarone.

Marija Bilčar je rekla da joj je boravak u bazen izuzetno prijao, jer joj je to, poslije dvije i po godine u kolicima, bio prvi put da nije u sjedećem ili ležećem položaju.

“Divan je osjećaj biti u vodi. Kao da sam lebdjela. Ronjenje za zdrave je izazov, dok je za nas to malo komplikovanije. Ronioci se služe i rukama i nogama, a mi se oslanjamo samo na ruke i moramo nositi tegove na leđima da bismo zaronili”, kazala je Bilčarova.

Oduševljene nije krila ni druga polaznica kursa Sanja Jokić.

“Osjećala sam pozitivno uzbuđenje. Fantastičan je osjećaj biti slobodan pod vodom. Ronjenje je za mene veliki izazov, ali i jedinstvena prilika da se upustim u novi svijet bez kolica i barijera”, istakla je Jokićeva.

Slična iskustva je imala je i Tatjana Varga iz Zagreba, koja je pomagala Sanji i Mariji da se prilagode pod vodom.

“Ronim od 2009. i od tada život mi se promijenio nabolje. Sviđa mi se taj osjećaj slobode. Mogu bez kolica vidjeti mnogo stvari, jer svako ronjenje je drugačije. Obožavam da gledam ribe, koralje i morski svijet”, kazala je Varga.

Član ronilačkog kluba “Buk” Branislav Rađević, koji je nakon obuke u Sloveniji dobio licencu za rad sa licima sa invaliditetom, objasnio je da je sistem ronilačke obuke isti kao i kod zdravih osoba.

“Ipak imaju neki elementi na koje instruktori moraju obrati pažnju, kao na primjer na koji način ih spustiti u vodu i pomoći im da izađu te kako prilagoditi neke vježbe za njih”, kazao je Rađević.

Naveo je da bi ova obuka trebalo da traje oko deset dana.

“Nakon toga ćemo ih odvesti na more da bismo mogli sa njima raditi na otvorenom. Cilj projekta je osamostaliti ih da mogu bez ičije pomoći biti pod vodom”, istakao je Rađević.

Organizator i tvorac ideje terapeutskog ronjenja dr Snježana Kutlešić-Stević je rekla da želi da u saradnji sa RK “Buk” ovoj projekat ima kontinuitet.

“Za sada imamo samo ime i dobru volju učesnika. Želimo da uz pomoć lokalne zajednice projekat učinimo dostupnim svima kojima to može pomoći. Hidroterapija puno pomaže kod oduzetosti donjih ekstremiteta. Dok su u vodi nemaju grčeve mišića sa kojima imaju problema. Osim toga mogu da plivaju kao i zdrave osobe”, istakla je Kutlešić-Stević.

Obuka

Instruktor ronjenja iz Slovenije Lenka Fdiler je rekla da nakon završetka obuke lica sa invaliditetom mogu ići na takmičenja u ronjenju.

“U obuci osim od instruktora ronjenja lica sa invaliditetom uče i direktno od onih koji su već prošli tu obuku. Ipak lica sa invaliditetom najbolje mogu pokazati jedna drugima kako da se ponašaju pod vodom”, navela je Fdilerova.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-marija-i-sanja-prve-polaznice-obuke-terapeutskog-ronjenja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])