Gradonačelnik: Banjaluka počela proces da postane takozvani digitalni grad

Objavljeno: 7. 4. 2017 u 16:59h

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da su informacione tehnologije, koje se intenzivno razvijaju i osvajaju sve grane života, sadašnjost i budućnost.

Ističući da danas postoje “pametni gradovi i pametne kuće” i veliki industrijski tehnološki napredak, Radojičić je podsjetio da je Banjaluka u decembru počela proces da postane takozvani digitalni grad.

“Potpisali smo sporazum sa kompanijom `Majkrosoft`, vodimo razgovore oko elektronskih usluga i modernizacije, i prva smo lokalna zajednica u BiH koja se odlučila na korak digitalne transformacije”, rekao je novinarima Radojičić, koji je danas u Banjaluci otvorio konferenciju o e-biznisu “Konverzija”.

On je istakao da grad sa gradskom Razvojnom agencijom i Inovacionim centrom i dalje podržava startap kompanije i početne biznise koji su uglavnom u vezi sa IT tehnologijama, računarima i internetom.

“Ono što možemo da pružimo kao podršku su poslovni prostori, a Razvojna agencija i Inovacioni centar može da ponudi da se pod njihovim okriljem započnu novi biznisi”, rekao je Radojičić.

On je napomenuo da u oblasti informacionih tehnologija nema nezaposlenih, te se i u Banjaluci dobri programeri i IT stručnjaci mogu odmah zaposliti ili raditi za bilo koju kompaniju u svijetu.

“U razgovorima o novim programima finansiranja i sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja mnogo razgovaramo o dokvalifikacija i ulaganja u obrazovanje za kadar u ovoj oblasti”, rekao je Radojičić.

On je ocijenio da u budućnosti treba razmatrati i povećanje broja odjeljenja u srednjim školama, koje će obrazovati mlade za informacione tehnologije.

Konferenciju “Konverzija” organizovale su kompanije “Grejp” i “Seo”, a predstavnik organizatora Nedim Šabić rekao da je konferencija namijenjena za profesionalce u struci, odnosno sve koji na internetu imaju svoj biznis i zarađuju hljeb.

“Konverzija je prvi ozbiljan pokušaj da se na regionalnom nivou napravi konferencija, a da se ne ostane u okvirima jedne teme. Odlučili smo da danas bude riječi o slotovima za onlajn marketing, za pi-ar, te kontent marketing”, naveo je Šabić.

Navodeći da je konferencija okupila oko 200 učesnika iz cijele regije, Šabić je izrazio zadovoljstvo zainteresovanošću ljudi za nove tehnologije, te izrazio zahvalnost i gradonačelniku Banjaluke koji je podržao njeno održavanje, prenose agencije.

Izvor: unoradiobl.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradonacelnik-banjaluka-pocela-proces-da-postane-takozvani-digitalni-grad/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot