Banjaluka danas konačno dobija grb?

Objavljeno: 5. 4. 2017 u 11:36h

Skupština grada Banjaluka danas će razmatrati i prijedlog zaključka o prihvatanju Nacrta statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada.

Banjaluka u ovom momentu nema simbole – grb i zastavu, s obzirom na to da je Ustavni sud Republike Srpske još u februaru 2013. godine proglasio grb Banjaluke neustavnim.

“Ukoliko Skupština grada na današnjem zasjedanju prihvati ovaj prijedlog zaključka o prihvatanju nacrta statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada Banjaluka ići će se na javnu raspravu, koja će trajati 21 dan”, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je napomenuo da predmet današnje rasprave treba da budu Statutom propisani tekstualni opis idejnog rješenja grba, čiji je prijedlog uradio najpoznatiji srpski heraldičar Dragomir Acović, a jednoglasno prihvatila Komisija za izradu grba, na čijem je čelu.

Skupština grada usvaja tekst statutarne odluke, a ne crtež. Radojičić kaže da će detalji biti kasnije razrađeni i ističe da će se na današnjem zasjedanju odbornicima obratiti i sam Acović.

Predloženo rješenje obuhvata sva pravila tradicionalne heraldike, a sadrži nekoliko neospornih simbola/elemenata identifikacije sa gradom – raspored boja u redoslijedu zastave Republike Srpske – crveno u gornjem dijelu, plavo u srednjem, bijelo – srebrno u donjem dijelu štita, kao pozadinu elemenata na štitu.

Obuhvata i elemente na štitu – tvrđavu “Kastel”, rijeku Vrbas, “prut” – drugi vodotoci, kao i vrh karakterističnog dajak čamca.

Čuvari štita su u alternativama dvije ličnosti iz istorije Banjaluke – književnik Petar Kočić i ban Svetislav Milosavljević ili primjerci faune koji, takođe, imaju asocijaciju sa područjem i istorijskom podlogom – jazavac značenje iz Kočićevog djela, te karakterističnu floru – zlatno lišće kestena u postamentu, kao i kamenu krunu karakterističnu za grbove gradova, sa prepoznatljivim ugrađenim pročeljem Banskog dvora.

Naziv grada ćirilićno i latinično na bijeloj traci u podnožju štita.

Acović je predložio grb u tri veličine – mali grb koji se najčešće koristi, te srednji i veliki, koje koriste samo gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-danas-konacno-dobija-grb/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot