Ban Milosavljević i Kočić barjaktari na novom prijedlogu grba

Objavljeno: 4. 4. 2017 u 10:13h

Na najnovijem prijedlogu grba grada nalazi se narodni tribun Petar Kočić i čovjek koji je najzaslužniji za razvoj Banjaluke ban Svetislav Milosavljević, kao i gradski simboli poput tvrđave Kastel, rijeke Vrbas, kljunova dajak čamca i listova divljeg kestena. Tu je i kraljevska kruna na kojoj je Gradska uprava.

Tri verzije novog grba uradio je poznati beogradski heraldičar, profesor Dragomir Acović.

Njegovih ruku djelo naći će se danas na sjednici Komisije za propise, predstavke i sprovođenje Etičkog kodeksa Skupštine grada, koja prije zasjedanja gradskog parlamenta treba dati sud.

“Nisam vidio novi grb, a to će se vjerovatno desiti na današnjoj sjednici, tako da još ne mogu da dam komentar”, rekao je predsjednik Komisije i odbornik DNS-a Stojan Vukajlović.

Heraldičar Dragomir Acović predložio je grb u tri veličine. Mali, koji se najčešće koristi, te srednji i veliki, koji koriste samo gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada.

“Odlukom Ustavnog suda RS, ali i opredjeljenjem Gradske uprave, definisano je šta se traži da sadrži traženi simbol. Po Ustavnom sudu eliminisano je 90 odsto tema koje bi se, istorijski gledano, mogle naći na grbu. Onako kako je on presudio, bukvalno ne možete da se pozovete ni na šta iz istorije a da se to ne protumači da je ili uvredljivo za neki od naroda ili da se u tome neko ne prepoznaje”, istakao je Acović.

Objasnio je da kada se to eliminiše, ne preostaje mnogo elemenata koji posjeduju određeni simbolički potencijal.

“Tako je taksativno rečeno da predlog treba da sadrži tvrđavu Kastel, reku Vrbas i dajak čamac. Kada se to sve stavi, izbor je samo kako da se ti motivi zajedno uklope. Postoje određeni elementi izvan osnovnog štita grba koji mogu proširiti simbole koji se koriste”, naveo je Acović.

Neustavan simbol

Predloženi grb, koji je izradio Acović, trebalo bi da zamijeni dosadašnji simbol grada, koji je Ustavni sud RS 2013. godine proglasio neustavnim, uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo jednog naroda.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ban-milosavljevic-i-kocic-barjaktari-na-novom-prijedlogu-grba/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot