Ljekari oslobođeni krivice zbog smrti Banjalučanina

Objavljeno: 3. 4. 2017 u 16:02h

Okružni sud u Banjaluci pravosnažno je oslobodio ljekare Univerzitetsko – kliničkog centra RS Dušana Janičića i Gorana Kajkuta krivice za nesavjesno lječenje Aleksandra Benovića (19) iz Banjaluke koji je preminuo u decembru 2009. godine.

Milica i Vesna Aleksić, baka i majka pokojnog mladića tvrde da neće stati sa borbom koja traje više od sedam godina, a to je procesuiranje odgovornih za smrt Ace.

“Evo, nakon više od sedam godina domaće pravosuđe je reklo svoje, ali mi nećemo stati, već kompletnu dokumentaciju šaljemo u Evropski sud pravde u Strazbur. Ne slažemo se sa oslobađajućom presudom. Da je bilo 10 ljekara oko Ace kako su tvrdili, on danas sigurno ne bi ležao u grobu, već bi bio živ”, izjavila je baka pokojnog mladića Milica Aleksić.

Domaće pravosuđe je nakon više od sedam godina stavilo tačku na ovaj slučaj koji je u startu uznemirio javnost, jer je Aleksandar Benović nakon povreda zabobijenih u eksploziji bombe koju je u centru Banjaluke bacio maloljetnik zadobio povrede koje uopšte nisu bile opisane kao opasne po život.

“Vijeće okružnog suda odbacilo je kao neosnovanu žalbu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka izjavljenu na prvostepenu presudu banjalučkog Osnovnog suda”, navodi se u odluci okružnog suda.

Janičić i Kajkut su tako pravosnažno oslobođeni odgovornosti da se kao načelnik Klinike za torokalnu hirurgiju UKC RS, odnosno hirurg, nisu pridržavali pravila struke, te su u decembru 2009. godine propustili blagovremeno obaviti hirurški zahvat što je na kraju dovelo do smrti mladog Banjalučanina.

Ono što je u čitavom slučaju najzanimljivije jeste da je Okružni sud Banjaluka u novembru 2015. godine donio pravosnažnu presudu u parničnom postupku koju je protiv UKC RS pokrenula porodica pokojnog Aleksandra.

Naime, okružni sud je utvrdio da je u lječenju Benovića došlo do propusta ljekara što je za posljedicu imalo smrt mladića.

Imena ljekara nisu precizirana, ali to je trebao biti posao banjalučkog tužilaštva i istrage koja je trajala nevjerovatne četiri godine, prije podizanja optužnice. UKC RS je naređeno da zbog učinjenih propusta porodici pokojnog mladića isplati 15.000 maraka, što je ujedno i maksimalan iznos za odštetu u slučaju izgubljenog života u Republici Srpskoj.

Odgovornost za lošu istragu mogla se naslutiti i nakon prvostepenog postupka.

Naime, sudija Svetozar Bajić je u obrazloženju istakao da tokom suđenja nije utvrdio o kakvim se tačno propustima ljekara radilo. Sudija je objasnio da je propust tužioca bio taj što u optužnici uopšte nisu bile precizirane dužnosti ljekara.

“Nisam našao ništa što ukazuje na krivicu optuženih”, naveo je sudija Bajić.

“Šta je to Kajkut propustio učiniti? On je izvan radnog vremena obavio dvije operacije koje su pomogle Benoviću. Kajkut nije bio ni dežurni ljekar, već pripravni, koji je ostao nakon posla na poziv najvjerovatnije medicinskih sestara. Nije jasno ni koje je propuste napravio Janičić, kao načelnik Klinike za torokalnu hirurgiju”, objasnio je ranije sudija Bajić.

Osnovni propust optužnice, prema ocjeni sudije, jeste koja medicinska dokumentacija je uopšte bila temelj nalaza i mišljenja specijaliste sudske medicine Željka Karana, na kojem je i zasnovana optužnica.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ljekari-oslobodeni-krivice-zbog-smrti-banjalucanina/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])