Investitori obilaze banjalučki Kosmos: Ko će ga uzeti? (Video)

Objavljeno: 3. 4. 2017 u 20:34h

U “Kosmosu” je ovih dana gužva. Investitori dolaze i odlaze, obilaze se pogoni zbog eventualne kupovine nekadašnjeg giganta.

Za sada najupornija u namjeri da privatizuje banjalučko preduzeće je austrijsko-njemačka firma “IAG”, sa kojima “Kosmos” već sarađuje i izrađuje palete u automobilskoj industriji.

“Ono što u narednom periodu treba očekivati je procjena vrijednosti, tržišne kapitala “Kosmosa”. Da bude urađena metodološki, profesionalno onako kako to pravila struke nalažu i ulazak u same pregovore, odnosno, ako vlada odluči da proda kapital. U pitanju je firma “IAG”? Ima više firmi.Ti partneri iz Austrije su najagilniji, zadnjih mjesec dana su dva, tri puta bili u Banjaluci”, kaže Goran Radivojac, bivši povjerenik u procesu restruktuiranja “Kosmosa” Banjaluka.

Zvanične potvrde nema. Po firmi kruži priča o kupovini 75 odsto kapitala, za 10 do 15 miliona evra. Šuška se da su austrijanci voljni da vrate dugove, pa čak i da uvedu 13 platu – što je u “Kosmosu” misaona imenica.

“Ja ne znam te priče koliko su vjerodostojne, to će se pokazati u narednom periodu. Ali da priča ima – ima”, kaže Vinko Rodić,predsjednik sindikalne organizacije “Kosmosa”.

Direktor “Kosmosa” nije se javljao na telefon. Za Austrijance navodno svi navijaju, jer se priča da su ozbiljni ulagači, iza kojih stoje država i pristupni fondovi Evropske unije. Da se za kupovinu “Kosmosa” interesuju mnogi, potvrđuje i ministar industrije. Prije zvaničnog pisma namjere, kaže, ne bi da otkriva imena.

“Vidjećemo, ne znam, kada dobijemo inicijativu. Sve ono što može samo da unaprijedi sistem i da ga poboljša svakako da bi trebali da prihvatimo. Mi u ekonomskoj politici republike za tri godine imamo u planu nastavak procesa reindustrijalizacije koji podrazumijeva i promjenu vlasništva nad preduzećem koja su danas u državnom vlasništvu”, pojašnjava Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

Radnici su okvirno “ZA” – ali čekaju zvaničnu odluku. Ušli su u proces restruktuiranja kojim je dogovoreno da u narednom periodu: od pet zarađenih maraka, radnici četiri daju državi, a jednu sebi. Plan je da za tri godine dobiju svih 36 zaostalih plata. Sa novim vlasnikom to bi, kažu, išlo puno lakše.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/investitori-obilaze-banjalucki-kosmos-ko-ce-ga-uzeti-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot