Najavljena deložacija porodicu Kuzmić u Banjaluci ponovo stavila na muke: “Zar da se ubijem zbog nečijeg hira?”

Objavljeno: 31. 3. 2017 u 18:29h

Kako sam se borio za Srpsku, tako sam sad odlučan da branim ovu kuću, vikao je sa balkona Radomir Kuzmić, držeći uz sebe plinsku bocu.

Mučni scenario od prošle godine, ponovio se juče u naselju Česma, kada su sudski izvršioci „zakucali na vrata“ porodici Kuzmić. Kuću u kojoj godinama stanuju Kuzmići, izbjeglice iz Hrvatske, čuvalo je najmanje četrdeset policajaca, a domaćin Radomir „neželjene goste“, kao i lani, dočekao je plinskom bocom i transparentom „Pravdo, ima li te igdje“.

Neizvjesnost je trajala pola sata, a podršku Kuzmićima u ovim teškim momentima pružala je tek nekolicina komšija, koja je uspjela da prođe od policije.

“Bio sam spreman vjerujte i na najgore da je samo neko prišao kući, za mene uopšte nije bitno, ali bilo bi mi žao da neko drugi nastrada. Zahvaljujem se dragom Bogu što je pomogao da razum pobijedi u ovom slučaju” – rekao je vidno uznemiren Radomir, kada se policija razišla i kada je potvrđeno da je deložacija odgođena.

Radomir sa suprugom Gordanom, sinom i kćerkom, već 25 godina stanuje u ovoj kući, koju je mijenjao sa porodicom Budiša za imovinu u Slavonskom Kobašu.

Ipak, 2003. godine Sud u Banjaluci poništio je ugovor o zamjeni i od tada za Kuzmiće počinje prava patnja da dokažu kako je imovina u Česmi zakonski njihova.

“Budišama sigurno nije stalo do ove kuće, jer žive u Australiji i rade to samo iz kaprica, da unovče imovinu koju smo mi održavali godinama, dok su oni uništili imanje u Hrvatskoj i mi se tamo nemamo gdje vratiti” – teško priča Radomir, koji je poslije svega ogorčen na domaće pravosuđe i način na koji je vođen njihov predmet.

“Iscrpio sam sve pravne lijekove, ali nigdje razumijevanja nema, niko nije analizirao zapisnike koje sam dostavio. Neka je sramota sutkinju koja je donela tako sramnu presudu” – poručio je on.

Supruga Gordana jedva je smogla snage da izgovori nekoliko riječi.

“Samo nas gnjave i mrcvare, neka nas puste da živimo mirno, ovo je već četvrti put da je odgođena deložacija i ne znamo do kada, ništa nam nisu rekli” – jedva je izgovorila Gordana.

Sina i kćerku poslali su juče od kuće, da „ne gledaju šta se radi“, a komšije složno tvrde da Kuzmići ni po čemu nisu zaslužili da trpe sve što im se dešava posljednju deceniju.

Ni Radomir nije vjerovao da će njegova porodica opet morati prolaziti ovu torturu, jer je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS sa Budišama postiglo dogovor.

Razvojem situacije iznenađeni su i u ministarstvu, koje je aktivno uključeno u ovaj slučaj. Kažu da su u stvari „svi dovedeni pred svršen čin“, jer je potvrđuju porodica Budiša pristala da na godinu dana iznajmi kuću Kuzmićima, dok se njihov smještaj trajno ne riješi.

“Tri dana pred zakazano izvršenje porodica Budiša, koja živi u Australiji, odustala je od tog obećanja, i odbila dati saglasnost svom punomoćniku da se Ugovor o zakupu notarski ovjeri, i da se na taj način okonča izvršenje, a da porodica Kuzmić ostane koristiti njihovu kuću po osnovu zakupa. Zahvaljujući razumijevanju policije RS, sudskog izvršioca i punomoćnika porodice Budiša nije došlo do prinudnog izvršenja” – rekli su u ministarstvu.

Do sljedećeg izvršenja, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica će porodici Kuzmić obezbijediti jedan od vidova alternativnog smještaja u skladu sa zakonom, a biće uvršteni i u proceduru za dobijanje trajnog smještaja.

Apel predsjedniku

Radomir Kuzmić dva puta protestovao je pred Palatom predsjednika RS, od koga je tražio pomoć u rješavanju stambenog problema. Nakon što je ispratio policiju, juče je ponovo uputio isti apel predsjedniku Miloradu Dodiku.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/najavljena-delozacija-porodicu-kuzmic-u-banjaluci-ponovo-stavila-na-muke-zar-da-se-ubijem-zbog-necijeg-hira/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])