Utvrđen izgled novog grba Banjaluke

Objavljeno: 30. 3. 2017 u 20:30h

Komisija za grb grada Banjaluke, pod predsjedavanjem gradonačelnika Igora Radojičića, utvrdila je prijedlog novog gradskog obilježja, koji bi mogao biti usvojen već 5. aprila, saznaje ATV.

Grb, koje je izradio najpoznatiji srpski heraldičar Dragomir Acović, trebao bi zamijeniti dosadašnji simbol sa ocilima, koji je Ustavni sud RS još 2013. godine proglasio neustavnim. Skupština grada je ispoštovala stav suda 2014. godine, kad je iz Statuta Skupštine grada izbačen dotadašnji grb i on je od tada van upotrebe.

Dosadašnji pokušaja da se uvaži stav suda i izmjeni grb (dva prijedloga bila 2014. i 2015. godine) propala su, jer je Skupština grada odbacila oba predložena obilježja.

Za razliku od ranijih pokušaja, procjenuje se da će novi grb dobiti podršku gradskog parlamenta.

Prema saznanjima ATV-a, u nacrtu odluke o utvrđivanju gradskog simbola, koji je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Komisija za grb, dominira kula ispod koje su dajaci, kao jedni od autohtonih simbola grada na Vrbasu.

U prijedlogu Komisije novi grb opisan je na sljedeći način:

„Na štitu, podijeljeno, gore u crvenom srebrom i crnim spojnicama ozidani kameni bedem u čijem je središtu ista takva dvospartna kula lučno otvorena poljem sa po jednim crno otvorenim prozorom na spratovima i sa priramidalnim srebrenim krovom sa naglašenom strehom, i sa obe strane te kule sa po jednom srebrenom manjom jednospartnom kulom sa po jednim prozorom otvorenim crno i krovom kao što je opisano, a dole srebreno sa plavim suočenim kljunovima dva čamca – dajaka iz bokova štita; preko svega talasasta plava greda iznad istog takvog pruta“.

Prema pravilima heraldike, Arcović je predložio grb u tri veličine: mali, gore opisani grb (koji se najčešće koristi), te srednji i veliki grb (koriste ga samo gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada). Na velikom grbu su, između ostalog, likovi Petra Kočića i bana Svetislava Milosavljevića.

Acovićev prijedlog juče je dobio jednoglasnu podršku Komisije za grb, koju je gradonačelnik Radojičić oformio po preuzimanju funkcije, u želji da Banjaluka, poslije više propalih pokušaja, konačno dobije svoje ključno obilježje.

Pored Radojičića, iza predloženog rješenja gradskog grba stoje sljedeći članovi komisije: Zoran Banović, profesor Akademije umjetnosti, Zoran Pejašinović, istoričar i direktor Gimnazije, Milenko Stanković, profesor AGGF-a, Borivoje Milošević, docent na katedri istorije Filozofskog fakulteta, Bojan Stojnić, istoričar i direktor Arhiva RS i Maja Dodig, profesor AGGF-a.

Šira javnost će se sa prijedlogom izgleda novog grba upoznati u srijedu, 5. aprila, kad bi se prijedlog novog obilježja trebao naći na plenarnoj sjednici Skupštine grada.

Raniji pokušaji usvajanja novog grba

Ustavni sud RS je proglasio još u februaru 2013. grb Banjaluke neustavnim uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Gradska uprava je u 2014. putem dva konkursa pokušala, bez uspjeha, da utvrdi novi izgled grba grada Banjaluke. Odbornici Skupštine Grada Banjaluka 2015. godine jednoglasno su odbili grb na kojem su dominirali bikovi.

Zadnje predloženo rješenje novog grba, nije naišlo na široku podršku političara i građana, koji ističu da ne asocira na obilježja Banjaluke.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/utvrden-izgled-novog-grba-banjaluke/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot