Uskoro olakšice za banjalučke ugostitelje: Kafedžijama manje naknade za muziku

Objavljeno: 28. 3. 2017 u 11:34h

Banjalučki ugostitelji će od narednog mjeseca da plaćaju 20 odsto nižu tarifu za puštanje muzike u kafićima, restoranima i noćnim klubovima. Rezultat je to dogovora Udruženja ugostitelja i Asocijacije izvođača i stvaralaca BiH (AMUS).

Na konkretnom primjeru, to znači da će gradske kafedžije, sa lokalima u drugoj zoni, odnosno u širem centru grada, umjesto dosadašnjih 35, puštanje muzike plaćati desetak maraka jeftinije.

Ova vijest obradovala je ugostitelje u najvećem gradu Srpske, koji kažu da je svaka olakšica dobrodošla.

“Ne bježimo od zakona i od plaćanja svojih obaveza, ali smatramo da je sadašnja tarifa prilično visoka. S obzirom na to da se lokal nalazi u užem centru grada i da pripada prvoj zoni, puštanje muzike mjesečno plaćam pedesetak maraka, što je na godišnjem nivou oko 600 maraka. Sa popustom, to će biti manje od 480 maraka”, kaže jedan od banjalučkih ugostitelja, koji nije želio da mu navodimo ime.

Prema riječima Željka Tatića, predsjednika Udruženja ugostitelja, godinu dana su pregovarali sa predstavnicima AMUS o smanjenju takse za emitovanje muzike i po svemu sudeći u tome uspjeli.

“Nedavno smo imali sastanak sa njima i postigli smo dogovor da se naknade smanje za oko 20 odsto. Još ostaje da potpišemo ugovor sa AMUS, nakon čega će novi cjenovnik stupiti na snagu”, kaže Tatić, dodajući da imaju dobru saradnju sa Asocijacijom.

Podsjetimo, naknada za puštanje muzike se računa mjesečno za svaki mjesec rada, a osnova za visinu tarife određuje se prema vrsti lokala i zonama. Zavisno od vrste objekta i zona, kojih ima četiri, nakande su se do sada kretale od 10 do 50 KM.

Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a, kaže da su manje tarife rezultat brojnih pregovora sa ugostiteljima, koji nisu odustajali od svojih zahtjeva.

“Ove sedmice bismo trebali da potpišemo ugovor o smanjenim naknadama, nakon čega se odluka objaviti u Službenom glasniku. To znači da će ugostitelji tarife po nižim cijenama moći da plaćaju 15 dana od objave”, pojašnjava Trnčićeva.

Oko 30 odsto lokala krši zakon

Grad na Vrbasu ima oko 900 ugostiteljskih objekta: kafića, restorana, klubova, kafana, pabova i roštiljnica.

U Udruženju ugostitelja procjenjuju da je oko 70 odsto njih potpisalo ugovor sa AMUS, dok ostali to čine bez dozvole i tako svjesno krše zakon.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/uskoro-olaksice-za-banjalucke-ugostitelje-kafedzijama-manje-naknade-za-muziku/||claudebot