Banjaluka: Vlasnici stanova samostalno uređuju izgled zgrade

Objavljeno: 28. 3. 2017 u 17:04h

Oronula zgrada u Obilićevu u Banjaluci, koju krasi nova fasada samo oko jednog stana, izaziva pravu znatiželju prolaznika, ali i čuđenje stručnjaka.

Zbog nejednakog izgleda fasade, ova zgrada nerijetko je povod za priču građana koji šetaju glavnom ulicom u Obilićevu.

“Navikao sam već da naši ljudi zastakljuju balkone u zgradi, mada u evropskim zemljama ni to nije dozvoljeno, ali prvi put vidim da je cijela zgrada siva i samo jedna kocka obojena u bijelo. Izgleda rogobatno”, komentariše Marko, koga smo sreli u blizini.

Vlasnika stana nismo zatekli u zgradi, ali ostali stanari nemaju primjedbi na komšijin potez.

Zgrada sa 16 stanova je, pričaju, stara više od 40 godina, i voljeli bi da srede cijelu fasadu, ali nemaju novca.

“Komšija uglavnom živi u inostranstvu i sam je platio demit fasadu oko svog stana, ali i popravku krova koji je prokišnjavao, jer je njegov stan na posljednjem spratu. Nama je bitno da krov sada ne curi i nadam se da ćemo i mi ostali skupiti novac da uredimo cijelu zgradu”, kaže jedan stanar.

Pojašnjenje stiže i iz komunalne policije. Kako ističu, zajednica etažnih vlasnika, koja je inače dužna da održava dotrajale fasade i druge spoljne dijelove zgrade, nije registrovana, a vlasnik je premazao fasadu u gabaritima svoje stambene jedinice.

“Etažni vlasnik može o svom trošku, bez prethodnog odobrenja ostalih etažnih vlasnika, izvršiti prepravke u stanu ili drugom posebnom dijelu zgrade koji su u njegovom vlasništvu, uključujući i promjenu namjene”, odgovor je iz Gradske uprave.

Ovakvim pojašnjenjem i zakonskom regulativom ipak nisu zadovoljni stručnjaci koji se bave urbanizmom.

Naglašavaju da Grad mora više pažnje da posveti urbanom menadžmentu i naći mehanizam da reguliše slične pojave.

“Propisano je kako se održavaju registrovane zajednice etažnih vlasnika, ali nema pravila kada živite u zgradi koja nije oformila ZEV. Estetski nije u redu da se samo dio fasade obnovi, pa čak ako je to i poboljšanje izgleda. Grad se ne može odreći svoje ingerencije i zahtjeva prema ZEV-ovima i pojedincima, koji mijenjaju izgled objekata i ne smije odustati od obaveze da se brine o urbanoj slici grada”, smatraju upućeni.

Stanari u naselju Starčevica koji su još prije nekoliko godina obnovili dio fasade na zgradi, po vertikalama, kažu da su vodili računa da boja zgrade ostane ista.

“U pitanju je samo održavanje zgrade, nismo ništa promijenili niti narušili izgled objekta i zato nam nije trebala dozvola od Gradske uprave”, pojasnio je predsjednik ZEV-a Milorad Arlov.

Registracijom ZEV-a do para

Upućeni u proces registracije zajednice etažnih vlasnika, savjetuju stanarima u zgradama da registruju ZEV, jer samo tako mogu aplicirati za kredit u bankama za uređenje fasade zgrade, ali i subvencije za održavanje koje dodjeljuje Grad. Postavljanje kvadrata fasade košta oko trideset maraka, a procjenjuje se da je za ove radove na jednoj zgradi potrebno od 30.000 do 40.000 KM.

Od balkona prave sobe

Zbog sve većeg zastakljivanja balkona u stambenim zgradama, cvjeta posao firmama koje proizvode i postavljaju PVC stolariju.

“Skoro sve moje komšije u zgradi su zatvorile balkon i od njega napravile ostavu ili sobu. U šali kažem da ću još ja dobiti kaznu da narušavam izgled zgrade, jer jedini imam otvoren balkon”, priča jedan Banjalučanin.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-vlasnici-stanova-samostalno-ureduju-izgled-zgrade/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot