Gradonačelnik: Nelegalni objekti veliki problem u gradu

Objavljeno: 27. 3. 2017 u 12:49h

Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić rekao je danas da u ovom gradu problem pravi i veliki broj nelegalnih objekata, navodeći da je do kraja prošle godine podneseno više od 11.000 zahtjeva za legalizaciju.

Radojičić je istakao da se smatra da je broj onih koji nisu podnijeli zahtjeve i nekoliko puta veći, te je procjena da u gradu ima nekoliko desetina hiljada nelegalnih objekata.

Prema njegovim riječima, pokušava se uvesti red nad onim što je trenutno u izgradnji, dok će sve što je u procesu legalizacije proći kroz skupštinske procedure.

“To, nažalost, ide veoma sporo jer svaki od referenata duži više od 1.000 predmeta. To znači da bi morali višestruko povećati broj zaposlenih, samo da bi brže završili procese legalizacije”, rekao je Radojičić novinarima.

On je dodao da će se u slučaju objekata za koje nije podnesen zahtjev za legalizaciju postupati u skladu sa zakonom.

Govoreći o aktivnostima koje Gradska uprava preduzima s ciljem sankcionisanja nelegalnih radnji na području Banjaluke, Radojičić je istakao da je još ranije najavio niz akcija kako bi se u gradu napravio red.

“Jedna od tih akcija odnosi se i na kablovske operatere. To je veliki posao jer je ova oblast prilično neuređena, dijelom na nivou grada, a većim dijelom na nivou cijele države”, rekao je Radojičić.

On smatra da je prilično jasno ko izdaje dozvole, ali da je nejasno ko izdaje dozvole za polaganje kablovske kanalizacije i regulisanja međusobnih konkurencijskih odnosa.

Radojičić je naveo da će se na nekoj od narednih skupštinskih zasjedanja naći i odluke koje se tiču pitanja “kao što su preklopi i dozvole, pa možda i naplata naknade”.

“Jer imali bismo pravo na naplatu naknade za polaganje kablovske kanalizacije, na osnovu koje pojedini gradovi ostvaruju značajne prihode”, rekao je Radojičić.

On je naveo da je značajno pitanje, koje su gradske vlasti skoro riješile, bilo i otvaranje saobrađaja u Jevrejskoj ulici, gdje je bio onemogućen zbog izgradnje objekta.

“Inspekcijskoj službi smo naložili da bude otvorena jedna traka za saobraćaj jer smatram da nema razloga da saobraćaj u ulici bude zatvoren zbog izgradnje privatnog objekta”, rekao je Radojičić.

Govoreći o cijenama grijanja, Radojičić je ocijenio da je pravilnik o tarifiranju cijene grijanja neophodan element svake promjene, a koja podrazumijeva i novo preduzeće “Toplana” i osnivanje novog privrednog društva.

On je naveo da su u toku pregovori sa Vladom Srpske i resornim ministarstvima i izrazio očekivanje da će biti promijenjen Zakon o komunalnim djelatnostima, te dodao da bi posljedično trebalo da bude promijenjen i pravilnik o tarifiranju.

“Kod ugradnje kalorimetara i takvog načina plaćanja postoji fiksni i varijabilni dio. Varijabilni dio zavisi od konkretne potrošnje u objektu, dok se fiksni mora obračunati zbog dopreme dostupa energije do stana”, pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, trenuto postoji problem jer se naplaćuje samo varijabilni dio, odnosno trenutni utrošak, “dok praktično na proizvođače i grad padaju svi troškovi proizvodnje i dopreme energije”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradonacelnik-nelegalni-objekti-veliki-problem-u-gradu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])