Vjerski obredi u bolnici: Banjalučki UKC otvara sobu za molitvu

Objavljeno: 26. 3. 2017 u 13:50h

Sveštenici svakodnevno odlaze u banjalučku bolnicu kako bi ispovjedili i pričestili pacijente, ili bili uz njih tokom molitve. A zbog sve veće potrebe bolesnika za prisustvom sveštenih lica tokom njihovog lječenja, u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS odlučili su da jednu prostoriju ustupe za pomenute vjerske obrede.

Već su o tome razgovarali sa pojedinim sveštenicima SPC, koji su sa velikim odobravanjem dočekali vijest da će u ovoj bolnici dobiti sobu u kojoj će bolesnicima biti od pomoći, makar one duhovne.

Sveštenici sa kojima smo razgovarali kažu da, ionako, gotovo svakoga dana na poziv pacijenata posjećuju bolesničke sobe.

“Međutim, dobro bi bilo da na raspolaganju imamo jednu prostoriju, u kojoj bismo na miru mogli da razgovaramo kako sa pacijentima, tako i sa članovima njihovih porodica. Tu bismo obavljali molitvu, obrede ispovedi i pričešća, a mogli bismo i da krstimo one koji za tim izraze želju” – ističu sveštenici.

Dodaju da bi izgled prostorije bio negdje između kancelarije i kapelice.

“Trebaju nam stolice da ljudi imaju gdje da sjednu, a donijeli bismo i ikone. Izuzetno nas je obradovala odluka rukovodstva UKC da nam ustupe jednu sobu, posebno zbog pacijenata koji zbog zdravstvenog stanja nisu u prilici da napuštaju bolnici. Naravno, one koji su  nepokretni, i dalje ćemo posjećivati u bolesničkim sobama. Činjenica je da, koliko vjeruju u terapiju, vjernici na putu izlječenja isto toliko vjeruju u pomoć Boga. Ljekari su ti koji im liječe tijelo, a mi dušu” – poručuju sveštenici.

Kako saznajemo, dešavalo se da porodice, u situacijama kad nije izvjesno da će njihovi bližnji preživjeti, dovode sveštena lica da ih ispovijede ili čak krste.

Naravno, tu su i posjete sveštenika pacijentima koji nisu životno ugroženi, a kojima je razgovor sa popom – ako ne za telo, onda sigurno melem za dušu.

Marija V. iz Banjaluke kaže da je, dok je nedavno bila na lječenju u UKC, sveštenik iz njene parohije došao da je pričesti.

“Imam reumatoidni arthritis, zbog čega sam bila na pretragama. U bolnicu sam primljena prve sedmice posta, koju sam postila. Pošto me i vikend zakačio u bolnici, pozvala sam sveštenika i rekla da ću uzeti taksi i doći u crkvu. Međutim, on je rekao da za tim nema potrebe, odnosno, da će on doći u bolnicu. Kao čoveku i verniku, to mi mnogo znači” – kaže naša sagovornica.

Direktor UKC Mirko Stanetić ističe da ova zdravstvena ustanova poštuje prava bolesnika u svakom pogledu, pa tako i kad neko želi da se, tokom boravka u bolnici, sretne sa sveštenim licem.

“Neko može da ode u vjerski objekat, a neko nije u mogućnosti. Zato nam treba jedna prostoriju u kojoj će sveštenici imati mogućnost da se sastaju sa pacijentima. To bi bila jedna multifunkcionalna prostorija, u kojoj bi sveštena lica prostor prilagođavala za potrebe svoje vjere. Do sada smo o ovome razgovarali sa sveštenicima SPC, a nadam se da će ovu inicijativu podržati i sveštenici drugih vjerskih zajednica” – ističe Stanetić.

Maksimalna privatnost

U UKC ističu da u potpunosti podržavaju kontakt pacijenata s sveštenim licima.

“Naša iskustva pokazuju da oni rezultiraju boljim psihičkim stanjem pacijenata. Ti kontakti odvijaju se na osnovu inicijative pacijenta ili članova njegove porodice, u čemu im ne treba nikakvo naše posredovanje ili dozvola. Trudimo se da pacijentu obezbjedimo maksimalnu privatnost tokom posjete sveštenog lica, kako bi u potpunosti ostvario svoja ljudska prava” – naglašavaju u UKC.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/vjerski-obredi-u-bolnici-banjalucki-ukc-otvara-sobu-za-molitvu/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot