Traže sponzore: Upitan odlazak mladih banjalučkih kuvara na takmičenje u Rusiju

Objavljeno: 25. 3. 2017 u 11:44h

Profesor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci Predrag Tošić, te učenici četvrtog razreda Ivana Kerezović i Dražen Subotić, učestvovaće 25. aprila u Moskvi na Omladinskom gastronomskom festivalu – Vaskrs 2017 ukoliko institucije i društveno odgovorna preduzeća pokažu spremnost da im pomognu u finansiranju putovanja.

Tošić je rekao da im je Predstavništvo Republike Srpske u Moskvi obezbijedilo smještaj, ali da već mjesec dana traže sponzore koji bi im finansirali avio-karte.

Odlazak na ovaj festival bila bi jedinstvena prilika da Republika Srpska bude predstavljena na događaju koji će okupiti predstavnike drugih pravoslavnih zemalja.

Tošić kaže da bi osim predstavljanja tradicionalnih srpskih jela, učestvovali i u takmičarskom dijelu festivala koji podrazumijeva četiri nominacije – mesna zakuska, tradicionalno pecivo, jelo od mladog sira i praznični sto, a sve u duhu Vaskrsa.

“Dodatno bi pripremili i neko tradicionalno rusko jelo na naš način. Učenici bi bili obučeni u naše tradicionalne nošnje. Oni su veoma uzbuđeni zbog mogućeg odlaska, pripremaju jela i vježbaju čak i kod kuće, a uče i osnovne stvari na ruskom jeziku da bi se što bolje predstavili”, rekao je Tošić, kojem je prije tri godine Ruska asocijacija kuvara uručila diplomu počasnog člana.

On je dodao da se rado odazivaju pozivima za učešće na festivalima i takmičenjima, ali da su vrlo često finansije prepreka.

U Predstavništvu Srpske u Moskvi je rečeno da bi svaka pomoć u promociji Republike Srpske dobro došla, te da bi mladi kuvari predstavili ne samo svoj grad, školu, nego i kulturno nasljeđe svoje zemlje.

U Predstavništvu kažu da žele da učešće mladih kuvara iz Srpske postane tradicija, ali i da sličan festival bude organizovan u Banjaluci, s ciljem uspostavljanja saradnje i jačanja odnosa između Moskve i Banjaluke, Rusije i Srpske uopšte, ali i drugih pravoslavnih zemalja.

Omladinski gastronomski festival – Vaskrs 2017 biće održan u Kulturno-poslovnom centru Republike Komije u Moskvi, u organizaciji manastira Sveto-Danilov i Centra za obnovu tradicija iz Moskve.

Osim Predstavništva Republike Srpske, podršku festivalu daju i Privredna komora Ruske Federacije, Savez industrijskih sindikata, Centar za razvoj strateških projekata, ambasade Srbije, Grčke, Bugarske, Kipra, Moldavije, Bjelorusije, Nacionalni savez kuvara, Moskovski kulinarski savez i drugi.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/traze-sponzore-upitan-odlazak-mladih-banjaluckih-kuvara-na-takmicenje-u-rusiju/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot