Pacijenti sedmicama čekaju na pregled: Trpe bolove dok čekaju red kod specijaliste

Objavljeno: 24. 3. 2017 u 19:08h

Uprkos tome što trpe nesnosne bolove i imaju skoro 90 godina, pojedini pacijenti na specijalistički pregled moraju da čekaju i do tri sedmice od dana javljanja ljekaru.

Usljed nemogućnosti da nabave lijekove koji idu na recept, čekajući da dođu do specijaliste nemaju drugog izbora nego da se kljukaju analgeticima koji im, zbog teških upala, veoma često uopšte ne pomažu.

Slično iskustvo nedavno je imala i starica M. S. (87) iz Banjaluke, koja je zbog teške upale mokraćnih kanala prošle sedmice najpijre završila u hitnoj, a potom kod doktora porodične medicine.

Ljekar joj je dao uputnicu za urologa i preporučio da pije analgetike, ne bi li joj bar malo ublažili bolove.

Međutim, u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) bolesnoj starici su pregled zakazali za 5. april, uz objašnjenje da je riječ o proceni porodičnog lekara.

Članovi njene porodice ostali su bez teksta kad su shvatili da će  nesrećna starica cijele tri sedmice biti bez adekvatne terapije, odnosno antibiotika, bez kojih upala ne može da bude sanirana.

“Imala je tako jak napad, da smo je odvezli u hitnu pomoć, gdje su joj dali nešto protiv bolova. Sutradan smo otišli kod doktora porodične medicine koji je dao uputnicu za specijalistu, očigledno ne naglasivši da zbog nesnosnih bolova treba ubrzati pregled. Samo je prepisao  analgetike. Sljedeći šok doživeli smo u UKC, gdje su nam rekli da baka na pregled dođe u aprilu. Objasnili smo da trpi nesnosne bolove, na što je sestra samo slegnula ramenima i rekla da je to to?! Naglasili smo i da je riječ o osobi koja je uveliko u devetoj deceniji, ali ni to nije pomoglo” – kažu naši sagovornici.

U UKC ističu da je, ma kako paradoksalno zvučalo, porodični ljekar doneo odluku da se pregled žene od 87 godina, sa izuzetno jakim bolovima, kod specijaliste urologa zakaže tri sedmice nakon javljanja doktoru.

“Doktor porodične medicine je u ovom slučaju procijenio da se ne radi o hitnoći, te da je potrebno obaviti ambulantni tretman pacijentkinje, koji je zakazan za 5. april” – navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Domu zdravlja razočarani

Iz Doma zdravlja Banjaluka saopštili su da je zabranjeno da nadležni doktor, bez pismenog pristanka pacijenta, saopšti drugim osobama  lične podatke o njemu.

“Iznenađeni smo i razočarani da se na ovakav način traži informacija o pacijentu i omalovažava doktorska struka. Za dostavljenje odgovora sa hronologijom događaja koji je sačinila porodična doktorka, u skladu sa zakonom potrebno je dobiti pisanu saglasnost pacijentkinje” – navodi se u saopštenju.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pacijenti-sedmicama-cekaju-na-pregled-trpe-bolove-dok-cekaju-red-kod-specijaliste/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot