Banjaluka: Otkriven prvi slučaj očnog crva kod pasa

Objavljeno: 24. 3. 2017 u 10:13h

Prvi slučaj prisustva očnog crva kod psa zabilježen je u Banjaluci, a parazit kojeg prenose muve uobičajen je u zemljama Dalekog istoka, Rusije i Afrike. Od ove bolesti obolijeva i čovjek, a ukoliko ne bude otkriven na vrijeme, izaziva ozbiljna oštećenja rožnjače oka.

Vlasnik veterinarske ambulante “Vet centar” Boran Gajić otkrio je takozvanu “telaziju” kod njemačkog kratkodlakog ptičara.

“Situacija nije alarmantna ako očni crv bude uočen na vrijeme. Zahtijeva obaveznu intervenciju veterinara ili ljekara ukoliko je čovjek u pitanju. Ovu bolest uočili smo kada je vlasnik doveo psa na pregled, jer ga je ugrizao krpelj. Nije imao izražene simptome osim konjunktivitisa, tačnije promjena na sluznici oka, ali pregledom očiju ustanovili smo prisustvo očnog crva”, rekao je Gajić.

Dodao je da egzistiranje crva u oku može izazvati različite poteškoće.

“Najčešće se ne radi o teškim bolestima iako je i sljepilo moguće. Obično je to kod pasa konjunktivitis sa gnojnim iscjetkom, a ponekad i bol pa zaražena životinja, ali i čovjek drže oči zatvorenim. Kod ljudi se u ranim stadijumima najčešće manifestuje osjećaj stranog tijela u oku i različito jaki poremećaji vida. Pas nije prenosnik bolesti na čovjeka već samo muva”, objasnio je Gajić.

Smatra da su promjene klimatskih uslova izazvale pojavu “letećih prenosnika”, koje inače nisu karakteristične za naše podneblje.

“Muva sleti na psa kako bi se hranila sekretom njegovog oka i tako ostavi larve “telazije”. One mogu biti pojedinačne, ali može ih biti i više. Lako se vade, ali ih je teško uočiti. Paraziti su dugački do 19 milimetara i po oku se kreću brzim zmijolikim pokretima. Nastanjuje suzni kanal, kapke i treći očni kapak. Proces liječenja zahtijeva vađenje parazita i korišćenje lokalnih preparata za liječenje očiju kao što su kapi i masti”, objasnio je Gajić.

Apelovao je na vlasnike da ukoliko kod svojih ljubimaca primijete simptome konjunktivitisa, odu kod veterinara kako bi im ustanovili pravu dijagnozu te da ni u kom slučaju psa ne liječe na svoju ruku.

U Veterinarskom institutu Republike Srpske potvrdili su dijagnozu veterinara iz “Vet centra” te dodali da je ovo ujedno i prvi slučaj postojanja očnog crva kod psa na području grada i prvi sa kojim su se susreli na ovom institutu.

Inače, prvi slučaj očnog crva kod čovjeka na Balkanu, zabilježen je u Hrvatskoj 2015. godine.

Srčani crv

U veterinarskoj ambulanti “Vet centar” kažu da pored očnog postoji i srčani crv kod psa, kojeg prenose komarci i koji je znatno opasniji.

“Teško se uočava. Može u potpunosti da zapuši krvne sudove i tada je intervencija veterinara uzaludna. Najbolje rješenje je da pas pije preventivne lijekove protiv ovog oboljenja”, rekli su u “Vet centru”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-otkriven-prvi-slucaj-ocnog-crva-kod-pasa/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot