Nove provjere u slučaju “Kanada”: Spisi o usvajanju na neočekivanom mjestu

Objavljeno: 22. 3. 2017 u 20:41h

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS zatražilo je od CSR Banjaluka da hitno dostavi dokumentaciju o slučaju „Kanada“, a koja se kako saznaje „EuroBlic“ danima vodila kao nestala.

Odlično obaviješteni izvor otkriva da je resorno ministarstvo zatražilo spise o usvajanja Severina i Svjetlane B. zbog kojih je u poslednje vrijeme atmosfera u CSR dovedena do usijanja.

“Traži se dokumentacija koja se odnosi na smještaj, odnosno gdje su boravili Severin i Svjetlana B. uoči usvojenja i odlaska u Kanadu. Ministarstvo zahtjeva i dokumentaciju o saglasnosti kako su djeca uopšte ostvarivala kontakt sa stricem i strinom, te izvještaj Doma za decu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ u Banjaluci o tome kakvo je ponašanje djece bilo” – objasnio je odlično obaviješteni izvor.

Saznajemo da se dokumentacija u slučaju „Kanada“ danima vodila kao nestala u CSR, ali je juče vaskrsla na neočekivanom mjestu.

“Predmet se vodio kao arhiviran i trebao je biti u arhivi, ali tamo ga nisu pronašli, već je nakon zahtjeva ministarstva i detaljnije provjere pronađen u ormaru jedne od radnica” – objasnio je izvor „EuroBlica“.

Osim slučaja „Kanada“ nadležno ministarstvo zatražilo je da im se dostavi još nekoliko predmeta koji su bili u nadležnosti CSR, a navode se u krivičnim prijavama koje su u proteklom periodu podnesene protiv direktorice Vere Sladojević.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS juče su odgovorili da je od CSR zatraženo izjašnjenje i trenutno stanje u predmetu „Kanada“.

“Takođe u cilju dodatnih provjera, u toku su aktivnosti na prikupljanju dokumentacije od Centra i drugih nadležnih institucija, a u vezi sa predmetom koji navodite. Ministarstvo je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dostavilo svu traženu dokumentaciju koja je u posjedu ovoga ministarstva” – navodi se u odgovoru MZ SZ.

Istovremeno sa kontrolom ministarstva i Gradska uprava je kako saznaje „EuroBlic“ u CSR poslala internu reviziju zbog indicija da novac nije trošen u skladu sa zakonom.

Naime, Gradska uprava je uputila inspektore u vanrednu kontrolu kada su dobili izvještaj o nadzoru koji je u Centru obavilo MZ SZ. Ipak, u Gradskoj upravi smatraju da im je ministarstvo slanjem uopštenog izvještaja prebacilo vruć krompir, a oni im ga sada vraćaju.

“U vezi sa primjedbama koje se najvećim dijelom odnose na stručni rad Centra, nadležno je MZ SZ. Oni su utvrdili niz nedostataka koje bi trebalo otkloniti u ovoj ustanovi i sada bi trebalo i da nadziru da li je urađeno kako su naredili” – navodi izvor iz GU i dodaje da je nadzor nad Centrom u nadležnosti republičke upravne inspekcije i republičkog inspektora za socijalnu zaštitu.

Međutim, upućeni u oblast inspekcijskog nadzora kažu da se njihove kontrole odnose na provjere procedura, zapošljavanje i slično, a suštinu problema u CSR i pritužbe korisnika da su prekršena njihova prava može riješiti samo ministarstvo i kriminalistički inspektori.

Traže pomoć stručnjaka

Nacionalni koordinator za razvoj sistema socijalne zaštite RS Mira Ćuk pozvana je u CJB Banjaluka kako bi inspektorima koji rade na slučaju „Kanada“ objasnila kakav je postupak pri usvajanju djece koja odlaze u inostranstvo.

Poziv je uslijedio nakon što je Ćukova za „EuroBlic“ detaljno objasnila da je prilikom usvojenja u konkretnom slučaju morala biti pribavljena dokumentacija o usvojiteljima od institucija iz Kanade.

“U pitanju je jedan jasan i zakonski utemeljen proces” – navela je ranije Ćukova.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nove-provjere-u-slucaju-kanada-spisi-o-usvajanju-na-neocekivanom-mjestu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot