Banjalučki gimnazijalci nude ideje za unapređenje turizma

Objavljeno: 19. 3. 2017 u 10:50h

Unapređenje turizma na području grada bilo je tema kojom su se bavili maturanti IV4 odjeljenja Gimnazije u projektu “Ja, građanin” iz predmeta demokratija i ljudska prava, iznijevši niz ideja kako da Banjaluka postane još bolja, atraktivnija, privlačnija i cjenjenija u regionu i šire.

“Izabrali smo temu vezanu za turizam, koji ne nosi sa sobom samo materijalnu dobit, već i nove perspektive razvoja i uzdizanje kako grada, tako i njegovih stanovnika. Smatramo da je trenutno stanje turizma na zadovoljavajućem nivou kada je u pitanju turistička potražnja, ali da turistička ponuda grada nije najbolja s obzirom na ono što Banjaluka može da ponudi” – rekla je maturantkinja Emilija Cvijanović koja je jedna od učesnica ovog projekta.

Dodala je da su pri istraživanju o razvoju turizma sproveli brojne ankete, ali i dobili određene informacije iz Turističke organizacije grada Banjaluka.

“U TOBL-u su nam rekli da je toku prošle godine povećan broj dolazaka turista za četiri odsto. Moguća rješenja unapređenja turizma oni vide u izgradnji dodatnih smještajnih kapaciteta, unapređenju avio-saobraćaja i edukaciji turističkih radnika. Oni rješenja vide u većim ulaganjima, a mi to gledamo na drugačiji način” – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, moguće rješenje za unapređenje turizma gimnazijalci vide u što boljoj promociji postojećih kapaciteta.

“Mnogi i ne znaju za banjalučku Juliju – Safikadu, i njen grob koji se nalazi u samom centru grada. Predlažemo da se on uredi i promoviše legenda o nesrećnoj ljubavi, kao i legenda o sedam djevojaka na jednog muškarca koja je poznata za naš grad. Neke statue koje bi oslikale ovu brojnost žena ne bi bilo skupo izraditi, a bile bi zanimljive turistima” – smatra Cvijanovićeva.

Ističu da je potrebno poboljšati promociju dajaka, padobranstva, moto-trka i svega onog čime grad raspolaže.

“Banjaluka, po našem mišljenju, nema dovoljno dobru reklamu na internetu i na tome bi trebalo poraditi. Takođe smo od autora teksta “22 načina kako unaprijediti turizam u Banjaluci” Roberta Dacešina prisvojili ideju o postavljanju kućica sa knjigama po gradu. Jedno od rješenja je i uređenje obala Vrbasa i promocija ove rijeke kroz više dešavanja na njenim obalama” – objasnila je ukratko Cvijanovićeva.

Dodaje da je formiranje volonterske sekcije ono što maturanti uključeni u ovaj projekat mogu da urade kako bi ostvarili neke od ideja.

“Pozvali bismo sve učenike i volontere da zajedno uredimo Safikadin grob i obale Vrbasa pred početak sezone kupanja i raftinga. Vjerujemo da će ovaj projekat zaživjeti i da ćemo privući pristalice naših ideja” – rekla je Cvijanovićeva.

Glas mladih

Jedna od učesnica projekta maturantkinja Tamara Vukobrat, rekla je da je cilj ovog projekta da mladi daju svoj glas.

“Ne mora da dođe do realizacije naših ideja, ali mi želimo da probudimo svijest mladih da ne budu samo pasivni posmatrači. Treba zajedno da radimo i iznosimo svoje ideje i stavove kako bi nam bilo bolje” – rekla je Vukobratova.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucki-gimnazijalci-nude-ideje-za-unapredenje-turizma/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot