Željezničari ne odustaju od štrajka – svi gladuju u Banjaluci

Objavljeno: 17. 3. 2017 u 20:25h

Kada se uđe u banjalučku željezničku stanicu desno su informacije, lijevo štrajkači glađu. Njih devet sjedi u prostoriji pet sa pet. Tu će spavati narednih dana. Dovoljna je, kažu, i jedna grijalica. Ne odustaju od zahtjeva koji su izrečeni na jučerašnjim protestima.

“Dam ovjerenu knjižicu na šalteru. Oni mi kažu: “Gospodine, vi nemate osiguranje. Ja prešao 80 km, a ona meni kaže da nemam osiguranje, a imam ovjerenu knjižicu. “Ne, ne, pogledajte ovamo.” Crveni se sve. Oni nama ne isplaćuju mjesecima doprinose. Dokle će to tako gurati ne znam? Doprinose, topli obrok, prevoz, regres… i kaže sve smo ispunili. Šta su ispunili”, kaže Zoran Ćućić, manevrista u željezničkoj stanici Banjaluka.

Tu je i Čedomir Knežević koji iz protesta deveti dan ništa nije okusio. Ne vraća se u Prijedor i štrajk nastavlja sa kolegama iz Banjaluke. Nema snage za izjave, odbija i hitnu pomoć. Vodu i lijekove donijele su im kolege koje rade u smjeni.

“Sjedeći ovdje i razmišljajući došli smo do zaključka da dajemo ministru prijedlog da riješimo ovu situaciju: neka nam obezbjedi papire da izađemo iz ove države, da je ostavimo njima neka oni uživaju, a mi idemo vani da u hljeba”, ističe Zltko Marin, predsjednikom Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Željeznica RS

U međuvremenu, Željka Cvijanović od radnika traži pomoć – odnosno, podršku u procesu restruktuiranja preduzeća. Jedino na taj način će, tvrdi, Željeznice postati održive. Sličnog stava je i potpredsjednik Vlade.

“Ne mislim da je dobro da bilo ko ugrožava svoje zdravlje štrajkom glađusti za sto, da treba razgovarati, da treba tražiti rješenje – ne osporavajući bilo kome pravo na štrajk. Još jednom kažem, moramo to zadržati u humanim okvirima, moramo nastojati da izmirimo sve obaveze koje postoje prema radnicima, ali moramo razumjeti da su nam strukturalne promjene, ne samo u Željeznicama, nego u nizu drugih kolektiva neophodne”, rekao je Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS.

Bar na kratko, štrajkačima se pridružio i jedan Dobojlija, ali je nakon razgovora sa predsjednikom nadzornog odbora – štrajk glađu stavio ad akta. Predvođena sindikalnim liderom, devetorka sa banjalučke željezničke stanice na to ne želi ni da pomisli. Što se njih tiče, kažu, borba je tek počela.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zeljeznicari-ne-odustaju-od-strajka-svi-gladuju-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])