Počeo protest željezničara u Banjaluci (Foto)

Objavljeno: 16. 3. 2017 u 11:44h

Oko 1.000 nezadovoljnih radnika “Željeznica” Republike Srpske počelo je sa najavljenim protestima u Banjaluci.

Željezničari su se okupili u samom centru grada, na Trgu Krajine, uz parole i pogrdne povike upućene Draganu Savanoviću, direktoru ŽRS kao i određenim političarima.

Novinar “Nezavisnih”, koji se nalazi na mjestu događaja, je od sindikalnih predstavnika saznao da će povorka za koji minut krenuti prema zgradi Vlade RS.

Čitavom isplaniranom putanjom, kuda će protestanti proći, raspoređene su značajne policijske snage a prisutna je i Jedinica za podršku.

Nezadovoljni radnici su “naoružani” transparentima, a jedna od zanimljivih parola glasi “Niste vi za VD, vi ste za KPZ”.

Na početku okupljanja, Hitna pomoć pružila je pomoć Čedomiru Kneževiću, radniku Željeznica RS iz Prijedora koji već sedam dana štrajkuje glađu, a kojem je pozlilo danas u Banjaluci, javila je Anadolija.

Na proteste su stigli radnici “Željeznica” iz Banjaluke, Doboja, Prijedora i drugih gradova Srpske.

Sindikalci su juče izjavili da su povukli raniji zahtjev da se obustavi primjena novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u “Željeznicama”, jer su se na ranijem sastanku u Doboju “poprilično usaglasili sindikati i uprava”.

Sindikalci tvrde da se svakom radniku duguje više od 7.500 KM, ili 12 prosječnih plata u “Željeznicama” koje iznose 644 KM.

Oko 2.000 zaposlenih u ŽRS, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja koja su veća od 14 miliona KM.

Radnici traže obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

U okviru “Željeznica” djeluju Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.

Izvor: Nezavisne / Foto: V. Stojaković

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/poceo-protest-zeljeznicara-u-banjaluci-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])