Fakultet bezbjednosnih nauka u Banjaluci: Obučićemo studente za velike izazove

Objavljeno: 16. 3. 2017 u 17:33h

Transformacijom Visoke škole unutrašnjih poslova u Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci studenti će dobiti bolje znanje i praktičnu nastavu, te na kraju biti spremni da se suoče sa velikim izazovima.

Fakultet bezbjednosnih nauka otvoren je 6. marta ove godine  i time je postao 18. organizaciona jedinica Univerziteta u Banjaluci.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić pojasnio je da Fakultet više nije pod okriljem Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS nego Univerziteta u Banjaluci.

“Jedan od razloga ove transformacije je šire shvatanje koncepta bezbjednosti. Taj pojam danas obuhvata energetsku, ekonomsku, korporativnu, ali i socijetalnu bezbjednost. Ova oblast ima niz sektora i sve to iziskuje drugačiji odnos prema ovom pojmu. Drugi razlog je to što su naši diplomci, koji su ranije sticali zvanje diplomiranog pravnika unutrašnjih poslova, bili isključivo upućeni na MUP i nigdje drugo za njih nije bilo mjesta”, istakao je Ćeranić.

Napominje da se zbog toga u jednom momentu oko 400 diplomaca našlo na biroima za zapošljavanje.

“Zahvaljujući ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču oni su zaposleni. Da ne bismo ponovo došli u tu situaciju, bio je potreban fakultet, kako bi se sa izlaznim profilom koji se stiče završetkom studija, a to je diplomirani pravnik bezbjednosti i kriminalistike odmah mogao naći posao u kompanijama, institucijama i agencijama za sprovođenje zakona u BiH, ali i u regionu. Fakultet, kao dio Univerziteta pruža veće mogućnosti”, kazao je Ćeranić.

Treći razlog, navodi Ćeranić, je taj što će Fakultet bezbjednosnih nauka imati još jednu dimenziju.

“Na predavanja ćemo dovoditi eminentna imena kako bi se jednostavno predstavila istina o RS i BiH, a koji će istaći  činjenicu da je glavni bezbjednosni problem BiH terorizam i da je borba protiv njega osnovni zadatak svih institucija bezbjedonosnog karaktera, a ne referendum o Danu RS”, kazao je Ćeranić.

Naglasio je da bezbjednosna situacija u kojoj se Srpska nalazi nalaže da Fakultet bezbjednosnih nauka bude i više od fakulteta.

“Fakultet treba da bude jedan od stubova društva. Naučni skupovi, konferencije o bezbjednosti, tribine, okrugli stolovi, predavanja o aktuelnim bezbjednosnim problemima, koje će držati autoriteti u svjetskim okvirima, biće jedna od naših ključnih aktivnosti kojom ćemo pristup bezbjednosti u RS podići na naučni nivo”, kazao je Ćeranić.

Naglašava da će zadatak Fakulteta biti da da doprinos da od svih riječi izgovorenih u javnom prostoru, izdvoji one koje imaju obilježje naučno potvrđenih  činjenica, jer, kako navodi, samo se znanjem i istinom grade temelji čvrstih građevina.

“Tako će Fakultet bezbjednosnih nauka djelovati u više dimenzija, a svaka od njih treba da bude u službi naučnog pristupa ovoj oblasti. U našoj kući bezbjednost će kao priznata naučna oblast pronaći svoj hram. Budući da baštinimo nasljeđe Visoke škole, nastojaćemo da zadržimo i unaprijedimo i ovu dimenziju naše djelatnosti. U tijesnoj saradnji sa MUP-om praktikovaćemo seminare, kampovanja, terenske obuke. Naši studenti ponijeće i naučna i praktična znanja. Zvanje diplomiranog pravnika bezbjednosti i kriminalistike koje stiču po okončanju fakulteta imaće puno opravdanje”, kazao je Ćeranić.

Načelnik Uprave za policijsku obuku Mile  Šikman ističe da je Visoka škola došla do jednog stepena institucionalnog razvoja i nivoa u izučavanju bezbjednosti kriminalistike zbog čega je bilo potrebno raditi na daljim pravcima razvijanja i njenog unapređenja.

“To je jedino bilo moguće unutar Univerziteta u Banjaluci.  Fakultet organizaciono ne može biti u sastavu bilo koje druge institucije osim Univerziteta. Prerastanje Visoke škole u Fakultet bezbjednosnih nauka omogućiće dalji razvoj u izučavanju naučnog polja bezbjednosti i kriminalistike, ali i organizovanje drugog i trećeg ciklusa studija”, kazao je Šikman.

Naglasio je da će Fakultet imati perspektivu da zajedno sa drugim fakultetima Univerziteta u Banjaluci organizuje jednu vrstu interdisciplinarnih studija u kojima bi se izučavale pojedine oblasti kao što su terorizam i organizovani kriminal.

“Studenti ni u jednom slučaju neće biti oštećeni za praktični vid nastave. Transformacijom Fakultet dobija kvalitetnije znanje, ali i zahvaljujući konekciji i povezanosti MUP-a i Univerziteta studenti će dobiti  i praktičnu obuku”, kazao je Šikman.

Prostorije

Mile Šikman rekao je da su MUP i Univerzitet u Banjaluci sačinili ugovor kojim je regulisano da su Fakultetu bezbjednosnih nauka stavljene na raspolaganje sve prostorije koje je do sada koristila Visoka škola.

“Fakultet i MUP će sklopiti još jedan ugovor kojim će biti definisana pitanja u vezi sa upisom i školovanjem određenog broja studenata za potrebe MUP-a”, kazao je Šikman.

Fakultet bezbjednosnih nauka

Visoka škola unutrašnjih poslova

  • 11 naučno-istraživačkih projekata
  • 35 štampanih udžbenika, dva praktikuma, dva priručnika
  • 35 objavljenih časopisa “Bezbjednost Policija Građani”
  • 10 izdatih zbornika radova
  • 6 potpisanih sporazuma sa fakultetima i univerzitetima
  • 2.709 upisanih studenata, 1.175  diplomaca

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/fakultet-bezbjednosnih-nauka-u-banjaluci-obucicemo-studente-za-velike-izazove/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])