Banjaluka: Pritisci i prijetnje zbog nove toplane

Objavljeno: 16. 3. 2017 u 15:54h

Gradska administracija se sudara sa vrlo opasnim lobijima koji su spremni da ugroze bezbjednost svih onih koji su uključeni u realizaciju projekta izgradnje nove toplane.

Izjavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić u pauzi  Skupštinskog zasjedanja tokom kojeg su odbornici razmatrali raspisivanje javnog poziva za izbor strateškog partnera za izgradnju novog postrojenja za grijanje.

“Nevjerovatan je pritisak sa kojim smo suočeni kada želimo uvesti red u neku oblast pa i u slučaju “Toplane”. Sudarili smo se sa dosta lobija koji su vrlo moćni, bogati i mogu da kupuju ljude. Ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo, nego treba analizirati ko i šta govori o “Toplani” od mene do svih ostalih”, kazao je Radojičić ali nije želio da otkriva detalje.

Dodao je da se novom projektu protive u opoziciji.

“Ne želim nikoga da optužim ali je vrlo interesantno da pojedinci imaju informacije do detalja šta se događa u sadašnjoj “Toplani”, više nego ja  kao gradonačelnik.  Zato se postavlja pitanje kako je to moguće. Iz pozicije niko ne pruža otpor izgradnji novog postrojenja, bar ne javno”, kazao je Radojičić.

Istakao je da izbor strateškog partnera za novu “Toplanu” predstavlja najvažniju odluku koju treba da donese Skupština grada ne samo u ovoj godini već i dugoročno.

“Njenom izgradnjom dobijamo novo postrojenje na drvnu sječku i narednu zimu možemo zaboraviti glavobolju koju imamo sa mazutom. Korist prije svega imaju građani koji treba da dobiju grijanje po istoj cijeni i to 24 časa dnevno. I grad bi trebalo da ima manju štetu jer svake godine  sadašnjoj “Toplani” pomažemo sa desetinama miliona maraka.  To je uglavnom otišlo na kupovinu mazuta a nešto na izgradnju dvije minitoplane ili rekonstrukciju toplovodne mreže. Prelaskom na drvo podržaćemo domaće tržište i domaće firme. Zato ne razumijem otpore osim onih koji dolaze od lobija”, istakao je Radojičić.

Odbornik SDS-a Predrag Vulin kazao je da opozicija želi transparentnost i prave informacije o tome gdje je utrošen novac koji je imala na raspolaganju “Toplana”.

Odbornika DNS-a Boran Bosančić smatra da je u ovom momentu izgradnja novog grijnog postrojenja jedino rješenje.

“Ono nije idealno ali ovako se pokušava gradsko grijanje stabilizovati”, kazao je Bosančić.

Načelnici do daljeg v.d.

Povučene su tačke dnevnog reda o trajnom imenovanju načelnika odjeljenja i zamijenjene sa tačkama koje bi trebalo  da produže njihov status vršilaca dužnosti.

“U nekim odjeljenjima se stvari odvijaju prilični sporo i postojala je potreba da se to promijeni. Odredio sam više od 30 projektnih timova i na čelu većine se nalaze v.d. načelnici odjeljenja, šefovi odsjeka ili neki od mojih savjetnika. Treba da sprovedu zadatke i daju rezultate koji će biti jedno od mjerila prilikom odlučivanja da li će pojedinci zadržati trenutne pozicije”, kazao je Radojčić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-pritisci-i-prijetnje-zbog-nove-toplane/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])