Banjalučanke: Nismo rođene samo da rađamo! (Foto)

Objavljeno: 8. 3. 2017 u 15:33h

Banjalučanke su danas, povodom Međunarodnog dana žena, organizovale marš pod parolom “Nismo rođene samo da rađamo”.

Organizatori marša su istakli da time žele da poruče da se uloga žene u društvu “ne može svoditi samo na rađanje i podizanje djece“.

„Ne pristajemo da živimo u okovima patrijarhata koji uporno marginalizuje i negira potencijale žena“, podvukle su organizatorke.

Ove godine Banjalučanke su se pridružile Međunarodnom štrajku žena, čiji jeovogodišnji simbol crna boja i slogan „Solidarnost je naše oružje“.

Dubravka Vujinović – Božić iz udruženja DRIP (Djeca, roditelji i porodilje) istakla je da žene u BiH danas nemaju status kakav bi trebala.

„Naše žene kada traže posao i dalje pitaju da li planiraju da zasnuju porodicu, iako poslodavci nemaju na to pravo. Skoro nam se javila jedna žena koja je ostala trudna, a poslodavac joj je rekao da se vrati kada „završi ta epizoda“. Ako živimo u društvu u kojoj se rađanje djeteta naziva epizodom, moramo da izađemo na ulicu i javno upozorimo na to“, kazala je Vujinović-Božić.

Milica Pralica iz organizacije “Oštra nula“ je istakla da je ovo šesti put da organizuju ovakav marš, a ove godine on je posvećen tradicionalnim normama koje su postavljene u našem društvu da žene treba da budu samo „majke i nevidljive domaćice“.

„Društvo treba da nam omogući jednake mogućnosti, posao na kojem nećemo biti izrabljivane ili dobiti otkaz jer smo ostale u drugom stanju i da žene koje su osobe sa invaliditetom budu što vidljivije, a ne kao sada socijalno izolovana i marginalizovana grupa„, ocijenila je Pralica.

Tanja Mandić – Đokić predsjednica Udruženje žena sa invaliditetom NIKA je naglasila da su i žene sa invaliditetiom konačno uključene u ženski pokret, ali da mnoge nisu uspjele doći na današnji marš zbog brojnih barijera koje društvo postavlja, nemaju asistenciju, prevoz i drugo.

Pogledajte fotogaleriju:

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucanke-nismo-rodene-samo-da-radamo-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot