Protest veterana kojem prijeti deložacija u Banjaluci

Objavljeno: 6. 3. 2017 u 16:34h

Osnovni sud u Banjaluci zakazao je za 30. mart deložaciju porodice Radomira Kuzmića iz kuće u banjalučkom naselju Česma, koju je mijenjao za svoju imovinu u Hrvatskoj. Kuzmić danas protestuje u blizini Palate Predsjednika RS i ističe da po cijenu života neće napustiti imovinu u Česmi jer nema gdje da ode.

On je rekao da mu je prošle godine na sastanku u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske obećano da će mu pomoći u izgradnji porodične kuće u okviru međunarodnog programa trajnog stambenog zbrinjavanja, uz uslov da posjeduje komad zemlje u vlasništvu u Banjaluci.

Kuzmić je podsjetio da je 25. avgusta podnio zahtjev Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Srpske za adekvatno rješavanje njegovog stambenog pitanja, te da je uputio pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da zaštiti njegovu porodicu od deložacije dok njegov problem ne bude trajno riješen.

“Tražim da me neko primi u Palati Republike kako bi trajno bilo riješeno moje stambeno pitanje”, kaže Kuzmić.

Radomir Kuzmić spriječio je 22. avgusta prošle godine deložaciju svoje porodice iz kuće u banjalučkom naselju Česma, zaprijetivši da će zapaliti plinske boce. On se tada zatvorio na sprat kuće na kome se nalaze plinske boce, benzin i upaljač, te zaprijetio da će objekat dići u vazduh, nakon čega je policija odustala od deložacije.

Kuzmić je izbjeglica iz Hrvatske koji je 1992. godine mijenjao svoju imovinu u Slavonskom Kobašu, u opštini Slavonski Brod, za imovinu Dragomira Budiše u banjalučkom naselju Česma.

Porodica Budiša je 2003. godine zatražila poništavanje ugovora o zamjeni nekretnina, što je Osnovni sud u Banjaluci prihvatio, a imanje porodice Kuzmić u Slavonskom Kobašu je potpuno uništeno i nemaju gdje da se vrate.

Kuzmić je 23. januara prošle godine uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom traži ukidanje odluka nadležnih sudova u Republici Srpskoj u vezi sa njegovim slučajem i da se njegov predmet vrati na ponovni postupak.

On je protestovao pred Osnovnim sudom u Banjaluci, a 2009. godine je stupio u 20-dnevni štrajk glađu pred Narodnom skupštinom Republike Srpske zbog odluke banjalučkog Okružnog suda da potvrdi presudu Osnovnog suda kojom se poništava ugovor o zamjeni nekretnina.

Ovo će biti četvrti pokušaj deložacije porodice Kuzmić, a treća deložacija bila je zakazana za 29. septembar prošle godine.

Izvor: banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/protest-veterana-kojem-prijeti-delozacija-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot