“Petrovačka kuća” u Banjaluci drugi topli dom (Foto)

Objavljeno: 4. 3. 2017 u 12:50h

“Petrovačka kuća” projekat je Zavičajnog udruženja “Petrovac”, koji već četvrtu godinu studentima iz ove opštine obezbjeđuje besplatan smještaj, kako bi njihovim roditeljima bilo olakšano školovanje djece u Banjaluci.

Ove školske godine u projekat su uključeni i srednjoškolci, pa u kući boravi ukupno 12 studenata i đaka.

Ekipa “Nezavisnih” posjetila je “Petrovačku kuću”, koja se nalazi u naselju Kumsale, gdje su nas stanari koje smo zatekli velikodušno dočekali i pokazali nam dom u kojem borave.

Đaci su bili odsutni zbog obaveza u školi, a studenti su ispričali su da, bez obzira na gužvu, dobro funkcionišu.

“Ranije smo živjeli u naselju Česma, ali te godine naselje je poplavljeno, otežano smo se kretali do grada. Sada je lokacija nešto povoljnija u smislu da imamo redovnije linije do centra, ali ima nas mnogo više, a starosna razlika varira i po 10 godina, pa je malo teže naći vremena za učenje, ali ipak se dogovorimo i škola ne trpi”, ispričali su studenti.

Milana Majstorović, studentkinja četvrte godine, koja najduže boravi u kući, kaže da je ranije u kući stanovalo pet do sedam studenata.

“Gazde su nam u Puli, ali imamo majstora koji nam održava kuću. Drva su nam obezbijeđena, a režije minimalno plaćamo. Obezbijeđen nam je i besplatan prevoz do Petrovca, naše je samo da učimo”, kazala je Majstorovićeva.

Slobodan Kecman student je treće godine Šumarskog fakulteta, a u kući boravi tri godine. Najčešće uči u čitaonici, a na fakultet ide biciklom kada je lijepo vrijeme.

“Ideja o kući za one koji se školuju u Banjaluci je zaista za pohvalu, to mnogo olakšava studiranje, jer su cijene kirije visoke, pa ovako nešto dobro dođe onima koji ne dobiju smještaj u domu. Sada je malo veća gužva zbog učenika, ali ko hoće da uči, snađe se”, kaže Kecman.

Brucoši koji su prvu godinu u kući kažu da je na početku bilo neobično, ali su se brzo uklopli.

Milana Čolić, studentkinja prve godina na Prirodno-matematičkom fakultetu, koja živi u Prnjavoru, ispričala nam je da se, iako joj je u početku bilo neobično, brzo snašla u prepunoj kući.

“Nikoga nisam mnogo poznavala, jer živim u drugoj opštini, a majka mi je iz Petrovca. Sada je mnogo lakše, sa cimerkom u sobi se dobro slažem. Kontra smo smjene i imam vremena da učim”, kaže Čolićeva.

Jelena Zorić, brucoš Medicinskog fakulteta, priča da je većinu ukućana ranije poznavala i da joj se nije bilo teško naviknuti.

“Plaćamo samo režije koje nas izađu desetak KM i to roditeljima mnogo olakšava”, kaže Zorićeva.

Iako su različitih godina i zanimanja, među omladinom u “Petrovačkoj kući” vlada pozitvina atmosfera i o kućnim poslovima lako se dogovaraju.

Među mladim Petrovčanima u kući su se znale izroditi i neke ljubavi, a jedni drugima, kako kažu, rado izađu u susret i kada imaju posjetioce.

Pomoć donatora

Zavičajno udruženje “Petrovac”, koje podržava povratničke porodice u Petrovcu, projekat “Petrovačka kuća” finansira isključivo uz pomoć donacija.

“Svake godine organzujemo Veče Petrovčana, koje se ove godine održava 21. marta u ‘Aquani’. Tu prikupimo donacije koje koristimo za finansiranje kuće za studente i đake, a dio novca nam obezbjeđuju opštine Drinić i Petrovac. Ima tu i poteškoća, ali projekat opstaje četiri godine i nadam se da će potrajati. Pozivam sve koji žele da doniraju sredstva da dođu na donatorsko veče”, kaže Mirko Miščević, član Udruženja.

Izvor:  Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/petrovacka-kuca-u-banjaluci-drugi-topli-dom-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot