Baka Vida već 21 godinu plete priglavke: Prodala hiljade pari

Objavljeno: 2. 3. 2017 u 15:37h

Mnogo Banjalučana zna osamdesetčetvorogodišnju baku Vidu Kovačević, koja je zbog ratnih dešavanja s porodicom bila primorana da izbjegne iz Tomine kod Sanskog Mosta.

Znak raspoznavanja su, naravno, priglavci koje ova krepka i nenametljiva starica već 21 godinu plete i prodaje na ulicama grada.

Kaže da ima penziju, ali da voli da radi, jer joj je dosadno sjediti. Nekada, u “Titino doba”, bila je domaćica i držala veliko blago (stoku), ovce, tuke, guske, kokoši…

“Nudeći ove priglavke po kafićima, brzo mi prođe dan. Ima ljudi koji kupuju. Proda se. Penzija je mala i ako šta zaradim od ovoga, ja to dam unučadima. Uz ostale obaveze, uspijevam da ispletem jedan par priglavaka dnevno”, otkriva baka Vida.

baka vida 44

Ona nema preciznu evidenciju koliko priglavaka je isplela i prodala u Banjaluci, ali se priča po gradu da su u pitanju na hiljade pari.

“Zdravlje mi je za sada dobro. Odlično vidim i to mi je važno da bi i dalje mogla da pletem. A i hodam bez problema. Ne boli me još ništa. Dnevno pređem dosta kilometara”, kaže baka.

Kovačevićeva navodi da kao podstanar živi sa sinom i unučadima, te da joj je suprug preminuo kada su izbjegli.

“Jedan sin mi je umro godinu dana prije nego što će se zaratiti. Imao je 32 godine… Ipak, živi se. Veseli me četvoro unučadi, a i to što sam postala prabaka, imam dvoje praunučadi”, poručuje Kovačevićeva, koja par priglavaka prodaje za 10 KM.

Nada se da će Banjalučani i turisti nastaviti da kupuju njene rukotvorine od vune jer „priglavak glavu čuva“.

Izvor: srpskacafe.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/baka-vida-vec-21-godinu-plete-priglavke-prodala-hiljade-pari/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])