Od interesa za grad 34 umjesto 68 udruženja

Objavljeno: 28. 2. 2017 u 09:48h

Na listi za utvrđivanje statusa udruženja od interesa za grad za iduće dvije godine predložena su 34 udruženja, što je za pola manje nego posljednji put, kada se na ovom spisku našlo njih 68.

Odluka o dodjeli ovog statusa udruženjima biće jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Skupštine grada, koja počinje u 10 časova.

U obrazloženju ovog dokumenta je navedeno da je na konkurs za utvrđivanje statusa udruženja od interesa za grad stiglo 47 prijava, a od tog broja 45 udruženja je ispunilo uslove konkursa.

“Na osnovu ocijenjenih prijava komisija koja je bila zadužena za ovaj posao sačinila je rang-listu sa prijedlogom da se status udruženja od interesa za grad utvrdi za 34 udruženja”, navedeno je u ovom dokumentu.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić je objasnila da je ova komisija u skladu sa odlukom o kriterijumima, uslovima i načinu utvrđivanja statusa udruženja od interesa za grad predložila 34 udruženja, koja su od maksimalnih 65 osvojila 45 i više bodova.

“Utvrdili su da uslovi nisu ispunjeni u dvije prijave. Šahovski klub invalida “Balkan-1926” je sportska organizacija, odnosno registrovana je i djeluje u skladu sa Zakonom o sportu u sklopu novoformiranog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport. Udruženje za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” Banjaluka je dobila status udruženja od javnog interesa. Kada jedno udruženje stekne status od javnog interesa prestaje da mu važi status udruženja od interesa za grad”, rekla je Trivićeva.

Dodala je da 11 udruženja nije imalo dovoljno bodova da budu preložena na tu listu.

Među onima koji nisu dospjeli na listu u odnosu na odluku koju je Skupština grada donijela 2014. godine, između ostalih su i Gradska organizacija Crvenog krsta, Dobrotvorno društvo “Kolo srpskih sestara”, Humanitarno udruženje žena “Duga”, te Radničko kulturno-umjetničkog društva “Pelagić”.

Predsjednik “Duge” Galina Marijanović je rekla da se nisu prijavili na konkurs zato što su bili zauzeti i nisu stigli.

“Bez obzira na to što “Duga” neće imati status udruženja od interesa za grad to neće uticati na naš rad, kao što nam nije pomoglo ni to što smo imali taj status prethodnih godina. U posljednje četiri godine nikakvu novčanu pomoć nismo dobili od grada. Aktivnosti kao što su radionice i pomoć socijalno ugroženim finansiramo od prodaje rukotvorina koje naprave naše članice i to čini oko 50 odsto sredstva sa kojima raspolažemo, ostalo dobijamo kroz donacije”, kazala je Marijanovićeva.

Skinuti sa liste

Udruženja koja nisu predložena zbog manjka bodova:

  • 1. Udruženje građana Centar za edukaciju “Tvoja riječ”
  • 2. Udruženje “Porodična mreža”,
  • 3. Republička organizacija boraca i civila sa posttraumatskim stresnim poremećajem “Jedinstvo”
  • 4. Udruženje građana korpusne policije 1. krajiškog korpusa,
  • 5. Udruženje porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora 1941-1945, za brigu o spomen-kompleksu Bijeli potok – Banjaluka,
  • 6. Gradska boračka organizacija “Sloga”
  • 7. Udruženje vojnih penzionera RS iz Oružanih snaga BiH
  • 8. Društvo književnika i prevodilaca “Kuća poezije”
  • 9. Krajiški kulturni centar “Sveti Sava”
  • 10. Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Republike Hrvatske,
  • 11. Udruženje Jevreja grada Banjaluka

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/od-interesa-za-grad-34-umjesto-68-udruzenja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])