Medicinari iz UKC RS bijesni zbog kolektivnog ugovora

Objavljeno: 28. 2. 2017 u 20:55h

“Po naredbi generalnog direktora ne smijete biti u prostorijama Kliničkog centra. Zato vas najljepše molim da za sve informacije nas sačekate ispred prostorija Kliničkog centra”, tako je počeo predprotestni skup dijela osoblja banjalučkog Kliničkog centra, iza kojeg stoje strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara.

Bez obzira na izbačene kamere, uspjeli su da najave proteste za petak, ukoliko direktor, Mirko Stanetić, ne povuče potpis sa pojedinačnog kolektivnog ugovora, koji je potpisao sa sindikatom koji predstavlja Dragoja Rendić.

“Primjedbe na kolektivni ugovor koji je potpisan su višestruke. Znači, počev od koeficijenata, posebnih uslova rada, znači uopšte stanja struke. Smatramo da je struka koja je nosilac posla u Kliničkom centru, u ovom slučaju, apsolutno bačena na koljena”, kazala je Romana Rajić, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Nezadovoljni medicinari tvrde da su u petak pozvani da pregovaraju o povećanju plate, a da im je podvaljeno potpisivanje dokumenta u čijoj izradi nisu učestvovali. Zato ga nisu prihvatili, a od uprave su tražili sedam dana za obavještavanje svojih kolega.

“Želimo da damo jasnu poruku Ministarstvu zdravlja i direktorima svih zdravstvenih ustanova, da se mora čuti glas struke. Znači, moraju oni koji su najodgovorniji, koji rade najteže i najodgovornije poslove. Nastavljamo sa protestima, nastavljamo sa svojim zahtjevima, i nećemo stati na ovome”, izjavio je Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra, Mirko Stanetić, na kraju je nepozvan došao na zbor radnika. Iza zatvorenih vrata uvjeravao ih je da rješenja iz kolektivnog ugovora idu u korist većine. Svi sindikati, iako im u tom trenutku nije potpuno priznata reprezantivnost, pozvani su da prisustvuju potpisivanju ugovora, poručuje Stanetić. Za brisanje potpisa, kaže, već je kasno.

“Tako nešto naprosto nije moguće bez saglasnosti svih, jer na taj način bi oštetili najveću grupu radnika koja dobija ta prava. Napomenuću da je ovo jedina ustanova u kojoj nikava uvećanja nisu data za radnike koji ne rade po bilo kojem osnovu direktno sa pacijentom”, naglasio je Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS.

Direktorova slatkorječivost ne pomaže, poručuju sindikalci, jer, tvrde, priča o povećanju plata samo medicinskim radnicima nije tačna. Kako saznaje ATV, neki koeficijenti su i smanjeni, a u nekim oblastima uvedeni su prvi put. Sindikalci se žale i na različite koeficijente za ista zanimanja. To, kažu u upravi, zavisi od težine uslova rada. Iako su od direktora čuli da nema ništa od povlačenja potpisa, to i dalje ostaje njihov jedini uslov za odustajanje od protesta.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/medicinari-iz-ukc-rs-bijesni-zbog-kolektivnog-ugovora/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])