SIPA ruši zid ćutanja oko ekspresnog usvajanja brata i sestre iz Banjaluke

Objavljeno: 27. 2. 2017 u 20:41h

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH aktivno se uključila u istragu slučaja o usvojenju brata i sestre iz Banjaluke Severina (16) i Svjetlane (13), koji su po ubrzanoj proceduri usvojeni i odvedeni u Kanadu.

“Nakon prijave, istražioci će provjeriti informacije i utvrditi da li je bilo propusta, te da li je prekršen zakon” – objasnio je odlično obaviješteni izvor „EuroBlica“.

Aleksandra Jokić, najbliži rod koji imaju usvojena djeca, tačnije njihova sestra po tetki, potvrdila je da se za pomoć u otkrivanju bilo kakvih informacija o tome gdje se danas nalaze Severin i Svjetlana obratila i SIPA.

“Razgovarala sam sa njima i uzeli su moju izjavu. Nadam se da će mi pomoći u borbi da ovaj slučaj riješimo i kako se ovakve stvari više ne bi ponavljale nikome” – izjavila je Jokićeva.

“EuroBlic“ je uspio da dođe do kontakta rođaka koji su u decembru 2015. godine odveli Svjetlanu i njenog brata u Kanadu, ali ni na jedno naše pitanje o tome šta se dešava sa djecom, kao ni to da li su zaista imali problema sa drogom, nisu odgovorili.

Zid ćutanja već danima vlada i u banjalučkom Centru za socijalni rad, koji je Jokićeva direktno prozvala da joj odbija dostaviti informacije šta se dešava sa njenim bratom i sestrom i gdje se oni nalaze.

Direktorka Centra Vera Sladojević, koju radnici posljednjih dana prozivaju za nezapamćeni mobing, i dalje ne odgovara na telefonske pozive. U isto vrijeme, socijalni radnici koji su radili na predmetu usvojenja Severina i Svjetlane nalaze se pod pritiskom, jer se od njih traži da iz spisa uklone sve materijalne dokaze o tome da je postupak završen u rekordno brzom roku.

„EuroBlic“ je takođe u posjedu materijalnih dokaza u kojima se jasno vidi način na koji su se socijalni radici ogradili od svega ističući da gotovo i nisu imali detaljniji kontakt sa usvojenom djecom.

Podsjetimo, javnost je prošle sedmice bila šokirana informacijama koje je za „EuroBlic“ otkrila Aleksandra Jokić i u kojima navodi da već mjesecima ne zna šta se dešava sa njenim bratom i sestrom Severinom i Svjetlanom, koji su usvojeni u Kanadi.

Jokićeva je dodala kako se posljednji put sa bratom čula u novembru, te da je on u poruci naveo kako će se najvjerovatnije Svjetlana vratiti za Banjaluku, jer su je optužili za krađu. U istoj poruci Severin navodi da će se i on vratiti. Međutim, nakon te poruke Jokićeva je uzaludno pokušavala da stupi u kontakt sa njima.

Nezvanične informacije, prema kojima su njeni brat i sestra završili u zatvorenoj ustanovi na odvikavanju od droga su je potresle, nakon čega je zatražila od institucija, na prvom mestu Centra za socijalni rad Banjaluka, da joj odmah odgovore šta se dešava sa djecom.

Umjesto odgovora, u banjalučkom Centru je dva dana nakon zahteva Jokićeve stigao novi zahtjev u kojem rođaci iz Kanade, koji su usvojili decu, sada traže prekid usvojenja! Kako nikakav odgovor nije dobila, Jokićeva je na noge digla sve releventne republičke i institucije na nivou BiH sa samo jednim ciljem da sazna šta se desilo da Severinom i Svjetlanom, te da se što prije vrate u BiH.

“Severin je bio pristojan dječak”

Direktorka banjalučke Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ Tatjana Vilendečić koju je pohađao Severin B. ispričala je za „EuroBlic“ da je dječak bio primjernog vladanja, te da u vrijeme školovanja nije bilo ni govora o problemu sa drogom.

“Pristojno ponašanje, primjerno vladanje, uspjeh vrlodobar-odličan, kao i kod njegovih vršnjaka. Nije bilo govora o upotrebi narkotika” – istakla je Vilendečićeva.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/sipa-rusi-zid-cutanja-oko-ekspresnog-usvajanja-brata-i-sestre-iz-banjaluke/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])