Jevrejska više od četiri mjeseca zatvorena: Banjalučani čekaju, vlast ćuti

Objavljeno: 25. 2. 2017 u 17:43h

Kran koji je postavljen u Jevrejskoj ulici, u strogom centru grada, izazvao je ljutnju građana.

Zakrčena ulica, koja je presječena zbog gradnje stambeno-poslovnog objekta, iznenađenje je i za sve one koji posjete grad na Vrbasu. Ranko iz Njemačke kaže da je ovo nigdje nije vidio.

“Prošao sam pola Evrope, jer radim kao vozač u Minhenu, ali ovako nešto još nisam vidio. Nevjerovatno je da neko može da dobije dozvolu da kran postavi na sred ulice i to još u samom centru grada” – kaže Ranko.

I Predrag iz Banjaluke smatra da nije u redu što je ulica blokirana već nekoliko mjeseci.

“Veliko je pitanje i koliko je ovaj prolaz bezbjedan za pješake i za djecu koja svakodnevno prolaze ovom frekventnom ulicom na putu do škole” – pita se ovaj građanin.

S tim u vezi u javnosti se pojavilo i otvoreno pismo, kojim se gradonačelniku Igoru Radojičiću, lično, u ime stanara pet okolnih zgrada obratila izvjesna studentkinja prava Tamara B. Ona od njega traži  da stane u kraj „bahaćenju i nepoštovanju građana od strane moćnika“, jer smatra da zauzimanje javne površine od strane investitora „Tempo gradnje“, nije uredu.

“Sigurna sam da ulica u kojoj je njegova kuća ili bilo koji od objekata koje posjeduje, ne bi bila zatvorena ni četiri minuta, a kamoli četri mjeseca” – napisala je ova studentkinja.

„EuroBlic“ je još prije nekoliko dana od nadležnih u Gradskoj upravi zatražio odgovore u vezi sa zatvaranjem ulice i naknadom koju izvođač radova za to plaća, ali ih nismo dobili.

Ipak, gradonačelnik Igor Radojičić ne krije da je dozvolu za uzurpaciju Jevrejske ulice izdala prethodna gradska administracija.

“Inspektori i komunalna policija sada kontrolišu radove u Jevrejskoj ulici. U toku smo revizije tih odluka i utvrdićemo da li je opravdano zatvaranje ulice, a razmotrićemo i vrijeme trajanja njenog zauzimanja” – rekao je Radojičić i dodao da će pratiti ovaj predmet.

Pravnik preduzeća „Tempo gradnja“, Andrej Došenović, ističe da sve rade po propisima i da dozvolu za zauzimanje ulice imaju od prvog dana izvođenja radova.

“Dozvola traje dok traju radovi, odnosno, dok postoji opasnost od obrušavanja ceste. Ta faza gradnje još nije prošla, a i kada prođe, ulica bi morala biti zatvorena, jer nemamo gdje drugo postaviti kran” – rekao je Došenović.

On ističe da im je Grad izdao dozvolu za gradnju, pa ima obavezu i da im obezbjedi uslove za radove. Ističe i da su na ime komunalija i rente u budžet grada već uplatili oko tri miliona KM.

“Zbog pritužbi građana tražili smo od gradonačelnika da angažuje stručnjake saobraćajne i građevinske struke koji će utvrditi da li se kran može staviti na drugo mjesto, te da li se može osloboditi jedna saobraćajnica” – rekao je Došenović.

Uzurpacija ulice 4.500 KM mjesečno

Interesantno je da firma Tempo gradnja mjesečno izdvaja 4.500 KM na ime zauzimanja ulice zbog postavljenog krana.

S obzirom da je Jevrejska blokirana skoro pet mjeseci izvođač radova je u gradsku kasu uplatio 22.500 KM. Ovaj iznos će u Tempo gradnja zaraditi prodajom samo 7,5 kvadrata stambenog prostora u zgradi koja je u izgradnji.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/jevrejska-vise-od-cetiri-mjeseca-zatvorena-banjalucani-cekaju-vlast-cuti/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot