Radojičić: U pripremi plan reorganizacije Zavoda za izgradnju Banjaluka

Objavljeno: 24. 2. 2017 u 18:07h

Grad Banjaluka ne samo da neće dati novu garanciju za kredit gubitašu Zavodu za izgradnju, nego će im čak smanjiti obim posla i nadležnosti.

Gradonačelnik Igor Radojičić potvrdio je za “EuroBlic” da je u pripremi reorganizacija ZIBL sa novim poslovnim ciljem, kategorično odbacujući ideju o novoj bankarskoj garanciji.

“Garancija ne pomaže ništa, Zavod je u velikim finansijskim problemima, i niko im za godinu dana nije dao kredit. Napravili smo novi plan za rekonstrukciju sa reorganizacijom, promjenom namjene i prodajom dijela objekta radi pokrića gubitaka”, potvrdio je Radojičić.

Ponovio je da ova ustanova mora biti samoodrživa na tržištu.

“ZIBL je bio monopolistička firma, ali više nisu državno preduzeće i ne mogu direktno dobijati poslove od Grada, već na tenderu. Njegova osnovna namjena u smanjenom obliku biće naplata komunalne naknade, pružanje usluga zajednicama etažnih vlasnika i dijelom nadzor i projektovanje”, precizirao je gradonačelnik.

Kako se nezvanično saznaje, smanjene nadležnosti znače i novu sistematizaciju radnih mjesta. Dio zaposlenih biće otpušten kao tehnološki višak, ali biće potrebe i za zapošljavanjem određenog kadra, u skladu sa novom djelatnošću. Ovaj plan u ponedjeljak će biti predstavljen na sjednici Upravnog odbora, a očekuje se da će se na skupštini akcionara naći za najkasnije dva mjeseca, piše “EuroBlic” .

Zanimljivo je da je v.d. direktora ZIBL Mile Mitrović prije samo dva mjeseca optimistično najavljivao da će im Grad izdati novu bankarsku garanciju, i to u iznosu od oko 1,2 miliona maraka. Tim novcem firma je planirala da izmiri obaveze prema radnicima i dobavljačima, a ostatak da usmjeri na normalizaciju poslovanja.

Mitrović, koji je dio radne grupe za izradu plana, nije odgovorio na pitanja u vezi reorganizacije i prihoda koje bi ustanova ubuduće trebalo da ostvaruje. On je ranije potvrdio da namjeravaju prodati i iznajmiti dio poslovnih prostora, ali i da je mala zainteresovanost za to.

Radnici u iščekivanju

Radnici ZIBL-a su, kažu, načuli da se priprema reorganizacija Zavoda, ali još ništa konkretno ne znaju i u velikom su iščekivanju da vide kako će se sve odraziti na njih. U ovoj ustanovi trenutno ima 56 zaposlenih, koji potražuju šest plata, te naknade za topli obrok i prevoz. Radnici su prošle godine protestvovali ispred Gradske uprave, tražeći pomoć od Grada.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/radojicic-u-pripremi-plan-reorganizacije-zavoda-za-izgradnju-banjaluka/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot