Radojičić: Stroža pravila za podsticaje i sport

Objavljeno: 22. 2. 2017 u 19:01h

Grad će pooštriti kriterijume za dodjelu podsticaja za zapošljavanje i finansiranje sportskih organizacija, a u planu je i uvođenje novog tarifnog modela za Banjalučane na gradskom grijanju.

Najavio je ovo gradonačelnik Igor Radojičić u intervjuu za „EuroBlic“.

Iza Vas je 100 dana mandata, da li se kajete zbog nekog poteza, da li biste nešto drugačije uradili?

Ne mislim da je nešto loše urađeno, iako bih volio da mnoge stvari idu brže. Ovo je spor aparat koji se sporo zaokreće i to me najviše ometa, sporost u realizaciji i odziva na nove impulse. Ne mislim samo na Gradsku upravu, već na opšte stanje, jer već dva mjeseca se borimo sa okvirima za rješenje „Toplane“.

Najavili ste strateškog partnera za „Toplanu“ znači li to poskupljenje usluge?

Ne, to ni u jednoj varijanti ne razmatramo. Novi energent, drvna sječka, bi trebao da znači i jeftiniju proizvodnju energije u odnosu na mazut. Neophodan nam je novi pravilnik o tarifnom sistemu, koji bi trebalo da propiše na koji način se obračunava i naplaćuje toplotna energija. Trenutno, ko ugradi kalorimetar plaća samo utrošenu energiju, ali problem je na čiji teret pada doprema energije do stana.

Vi se onda zalažete za plaćanje fiksne naknade?

To je standard, inače smo u startu u minusu. Nije riječ samo o trošenju energije u stanu, toplota se mora dopremiti do stana, a ako je ne plaća korisnik, ko će. Grad, država? Problematično je i plaćanje po kvadratu za potrošače na mreži, jer nije isti utrošak energije u objektima sa karakteristikama energetske efikasnosti i onima koji nemaju nikavu termičku izolaciju. Novi pravilnik o tarifnom sistemu nije nadležnost Grada, već Republike i u kontaktu smo sa ministarstvima o tome.

Kako vidite Banjaluku za četiri godine, koji projekti će biti realizovani?

Od svakog grada u okruženju nastojimo prekopirati nešto dobro. Očekujem da ćemo ispuniti dosta prijedloga i projekata iz predizbornog programa, da imamo ljepše i bolje mjesto za život i nadam se više zaposlenih. Najduži posao je na rješavanju komunalnih pitanja, Banjaluka ima samo 2.000 kilometara lokalnih puteva, većini je potrebno asfaltiranje ili bar rekonstrukcija, a to su ogromna sredstva. Samo za vodovode treba više od 20 miliona KM, bez „Crnog vrela“. Taj projekat je spreman i sutra mogu da počnu radovi, pod uslovom da stignu sredstva iz Vlade RS na koja čekamo već dvije godine. Pored komunalnih pitanja, najduži posao jeste poboljšanje zaposlenosti u realnom sektoru, ne u administraciji, i mi ozbiljno, iako se to ne vidi, pokušavamo da privučemo ljude i proširimo industrijsku zonu, kako onu u Ramićima, tako i drugih zona.

Dosadašnji podsticaji za zapošljavanje nisu dali rezultate, hoće li biti izmjena u toj oblasti?

Budžetom su planirani podsticaji za zapošljavanje, samozapošljavanje i poljoprivredu. Nisam bio zadovoljan kriterijumima i mijenjaćemo ih prije nego što budu raspisani pozivi za ove subvencije. Idućih dana ćemo ponovo razgovarati o tome i novi kriterijumi moraju biti na snazi prije nego što se raspiše javni poziv. Ako postavimo snažnije kriterijume, vjerujem da će dio novca za te namjene i ostati.

Prethodna administracija zanemarila je sport, porazno je da grad kao Banjaluka ima samo jednog premijerligaša. Da li ćete nešto mijenjati?

Sredstva u budžetu su nedovoljna. Moraćemo ove godine raditi na pripremi novih kriterijuma, možda čak napraviti i radikalne rezove, ko se finansira, a ko se više ne finansira. Dodjela novca sada će ići po starim kriterijumima, jer je proveden javni poziv raspisan, ali Grad ne može novčano pomagati 250 klubova, jer su onda svi nezadovoljni. Moramo ulagati u sportsku infrastrukturu, od dječijih igrališta, sportskih dvorana, trim staza, staza za rekreativce, to će biti naši prioriteti ovih godina.

Najavili ste da će Banjaluka dobiti gradskog arhitektu, kada i ko je u opticaju?

To je u programu „Banjaluka 2025“. Ne možemo u januaru imati sve realizovano. Mjesto je ponuđeno, vode se razgovori, ali nisu završeni. Pokušavamo na tu poziciju dovesti čovjeka sa neospornim autoritetom koji ni na koji način nije vezan za domaće građevinske priče. Između ostalog, nekog iz regiona. Možda će biti izabran ove godine, možda dogodine ili u drugom mandatu.

Domaći stručnjaci zamjeraju Vam da nećete da ih konsultujete prilikom izbora arhitekte?

Čuo sam primjedbe, ne sporim da imamo domaće stručnjake, ali bilo je i mnogo primjedbi, naročito mlađih arhitekata, da ne uzimamo nikoga iz Banjaluke zbog građevinskih lobija. Oko mene će biti angažovani ljudi iz domaćeg okruženja u konsultanstkim i drugim prilikama, ali je jako mnogo primjedbi da ne angažujemo domaće stručnjake.

Zavod za izgradnju ima podatke o gradskoj imovini, koliko je rasulo u firmi uticalo na to da Grad izgubi neke od atraktivnih lokacija?

Objektivno, firma je u raspadu. Grad nema arhivu, već je arhiva u preduzeću, koje je akcionarsko društvo i ima privatnog suvlasnika i to je ogroman problem. Činjenica da mi nemamo vlasništvo nad arhivom, već smo suvlasnik firme koja ima privatne vlasnike je ogroman problem. Primjer nelegalnog prometovanja poslovnog prostora u ZEV-a  u Ulici Milana Tepića, se direktno dovodi u vezu sa ZIBL-om. Da je firma ostala stoprocentno gradska, mi bismo danas kao Grad raspolagali i arhivom i imovinom.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/radojicic-stroza-pravila-za-podsticaje-i-sport/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot