Korisnici poslovnih prostora u Banjaluci ubuduće plaćaju minimalni zakup

Objavljeno: 22. 2. 2017 u 15:00h

Gradska uprava planira da izmijeni uslove pod kojima dodjeljuje poslovne prostore na upotrebu udruženjima i organizacijama, a predviđeno je da bude ukinuto besplatno korišćenje i uvedeno plaćanje minimalnog zakupa.

Ovo je predviđeno izmjenom Odluke o poslovnim zgradama, prostorima i garažama u svojini grada koju će razmatrati odbornici 28. februara.

Prema riječima v.d. načelnika Odjeljenja za finansije Božane Šljivar, cilj je da bude zaustavljeno dalje nagomilavanje duga po osnovu PDV-a prema gradu, koji imaju oni koji koriste prostore grada bez naplaćivanja naknada, te da se jasnije definišu njihove obaveze.

“Grad je dodjeljivao organizacijama poslovne prostore na korišćenje bez naknade. Korisnici su imali obavezu da gradu refundiraju iznos PDV-a koji se za taj prostor godišnje plati Upravi za indirektno oporezivanje BiH kao i da plate režijske troškove. Nisu svi te obaveze redovno izvršavali pa se nagomilao dug prema gradu za PDV od oko milion KM. Kada su u pitanju režijski troškovi, pogotovo je visok dug za utrošenu struju koji iznosi 200.000 KM. Ti problemi su pokazali da se moraju preduzeti određene mjere i ovo je samo prvi korak”, objasnila je Šljivareva.

Ako ova odluka dobije podršku Skupštine grada, prema riječima Šljivareve, svaki ugovor koji je grad do sada sklopio sa udruženjima za korišćenje prostora bez naknade biće ponovo razmatran i sklapan pod novim uslovima.

“Korisnici će plaćati minimalnu cijenu zakupa, a pravo na to imaće organi i ustanove čiji je osnivač RS ili grad, organizacije iz oblasti kulture, sporta, zdravstvene i socijalne zaštite i humanitarne organizacije. Biće ostavljena mogućnost za druge slučajeve, kada za to postoji interes grada. Iznos se utvrđuje tako što se početna cijena zakupnine po metru kvadratnom bez PDV-a pomnoži sa površinom prostora koji se daje u zakup, nakon čega se dobijeni iznos umanjuje za 90 odsto”, rekla je Šljivareva.

Kazala je da su cijene po zonama definisane odlukom o početnoj cijeni zakupnine za poslovne zgrade, poslovne prostorije i garaže.

Navela je da će nakon sprovođenja ovih promjena obaveze zakupca biti manje od dosadašnjih i to za 31,20 odsto.

Nezavisni odbornik Milenko Jaćimović rekao je da pojedina udruženja, koja je grad oslobodio plaćanja zakupa lokala, nisu mogla da ostvaruju prihod kako bi mogla plaćati velike iznose PDV-a tako da treba naći mogućnost da se ta oblast uredi i njima pomogne.

“Pojedina udruženja koja se bave problemima invalida  žalila su se da za PDV daju više od pola novca koji dobiju od grada kao subvenciju”, dodao je Jaćimović.

Obaveze

Božana Šljivar izjavila je da će na drugačiji način biti regulisane obaveze za plaćanje komunalija, pogotovo potrošene električne energije.

“Želimo da oni koji koriste prostor direktno sklope ugovor sa “Elektrokrajinom”, čime bi imali obavezu da plaćaju električnu energiju. Do sada su računi za potrošenu struju stizali na ime Gradske uprave koja je račune prosljeđivala korisnicima”, kazala je Šljivareva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/korisnici-poslovnih-prostora-u-banjaluci-ubuduce-placaju-minimalni-zakup/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot