Grad Banjaluka ulaže 750.000 KM u proširenje ulice u Česmi

Objavljeno: 22. 2. 2017 u 09:40h

Uzak kolovoz, pun udarnih rupa i bez trotoara, u mjesnoj zajednici Česma uskoro bi mogao biti prošlost jer je grad spreman da uloži 750.000 maraka u rekonstrukciju ulice Petra Velikog ukoliko budu riješeni imovinsko-pravni odnosi sa mještanima.

Rekao je to vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić i dodao da grad ima mogućnost da obezbijedi kredit za rekonstrukciju i proširenje 600 metara pomenute ulice, od novog mosta na rijeci Vrbanji pa do područne škole “Vuk Stefanović Karadžić”.

“Ministarstvo finansija RS je obavijestilo lokalne zajednice da je preostalo sredstava iz projekta kojim je finansirana sanacija štete od poplava iz 2014. godine. Banjaluci je pripalo 750.000 KM i grad je zainteresovan za ta sredstva. Radi se o povoljnom kreditnom aranžmanu koji je identičan onom putem kojeg je grad već rekonstruisao ulicu Veljka Mlađenovića i izgradio novi most preko Vrbanje u Česmi. Smatrali smo da treba da nastavimo sa rekonstrukcijom saobraćajnice poslije mosta. Ovaj kredit ne ulazi u sveobuhvatno zaduženje grada jer je namijenjen za sanaciju štete od poplava”, rekao je Sandić.

Dodao je da bi taj novac bio dovoljan za proširenje kolovoza koje uključuje izgradnju kanalizacije, rasvjete i trotoara.

“Problem su neriješeni imovinsko-pravni odnosi i moramo imati podršku mještana, koji moraju brzo da odluče da li to žele i da daju saglasnost za eksproprijaciju oko 2.000 kvadrata zemljišta, što nije mnogo. Biće im isplaćena procijenjena vrijednost po kvadratu od 50 KM i tu naknadu im niko ne spori. Ako ne budu zainteresovani ili ako vidimo da taj projekat neko opstruiše, grad će pomenuti novac usmjeriti na drugi projekat”, kazao je Sandić.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević smatra da bi se proširenjem glavne saobraćajnice ovo naselje preporodilo.

“Iako neće biti obuhvaćena cijela ulica Petra Velikog već dionica od mosta do zgrade mjesne zajednice, ovi radovi predstavljaju dobar početak kako bi se kvalitet života mještana Česme poboljšao. Nadam se da će i mještani koji žive na tom dijelu sarađivati kako bi proces eksproprijacije zemljišta što prije bio završen”, rekao je Maličević.

Kazao je da je planirano da ulica Petra Velikog bude proširena i da ima dvije saobraćajne trake sa obostranim trotoarima širine oko 1,1 metar.

“Pored proširenja, na toj dionici će biti postavljena i kanalizaciona mreža, što bi takođe bio prvi korak u rješavanju drugog problema u Česmi jer u cijeloj mjesnoj zajednici nema uopšte kanalizacione mreže”, kazao je Maličević.

Sastanak

Sastanak predstavnika Gradske uprave i stanovnika ulice Petra Velikog biće održan u prostorijama MZ Česma u četvrtak u 18 časova.

“Mještanima će biti date informacije o planiranim radovima, eksproprijaciji zemljišta duž ulice, obeštećenju i slično”, rekao je Maličević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/grad-banjaluka-ulaze-750-000-km-u-prosirenje-ulice-u-cesmi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot