Rusi podržali izgradnju rusko-srpskog hrama u Banjaluci

Objavljeno: 21. 2. 2017 u 16:23h

Kopredsjednik Centra za privrednu saradnju Republike Srpske i Nižnjenovgorodske oblasti Jurij Vladimirovič Smorodov rekao je danas u Banjaluci da je cilj dolaska nižnjenovgorodske delegacije u Srpsku podrška gradnji rusko-srpskog hrama u gradu na Vrbasu.

Smorodov je istakao da će taj projekat biti realizovan u saradnji Centra i Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva iz Rusije, te da je uvod u sve to večerašnje kulturno veče posvećeno sjećanju na rusku carsku porodicu Romanov, te cara Nikolaja Drugog, koji je zadužio Srbe u prošlom vijeku.

On je rekao da će se rukovodstvo Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva iz Nižnjeg Novgoroda danas sastati sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, kome će predati pismo podrške projektu gradnje rusko-srpskog hrama.

“Pismo je potpisao Sergej Stepašin, koji je rukovodilac Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva iz Rusije i bivši predsjednik Vlade Rusije”, rekao je Smorodov.

Kopredsjednik Centra za privrednu saradnju Republike Srpske i Nižnjenovgorodske oblasti Nebojša Pantić izjavio je da je Centar formiran u martu prošle godine u Nižnjem Novgorodu s ciljem razvoja privredne, kulturne, naučne, sportske i druge vrste saradnje.

Episkop gorodecki i vetluški Avgustin istakao je da dolazak visoke delegacije Nižnjeg Novgoroda u Banjaluku predstavlja produžetak iskrenih i bratskih odnosa Srba i Rusa.

On je dodao da je gradnja rusko-srpskog hrama u Banjaluci u čast Nikolaja Drugog Romanova i njegove porodice svjedočanstvo da odnosi Srba i Rusa ostaju čvrsti i iskreni.

Na kraju konferencije za novinare potpisan je Memorandum o saradnji Poljoprivrednog univerziteta u Nižnjem Novgorodu i Više tehničke škole iz Doboja.

Kulturno veče “U susret ruskom caru”, posvećeno carskoj porodici Romanov, biće održano u Koncertnoj dvorani banjalučkog Banskog dvora sa početkom u 18.00 časova.

Na kulturnoj večeri biće održana projekcija dokumentarnog filma o Romanovima, nakon čega će u Velikom salonu Banskog dvora u 19.00 časova biti otvorena izložba unikatnih fotografija iz porodičnog albuma te carske porodice.

Najavljeni su i nastupi horova Ruskog kulturnog centra “Ruski mir” i sveštenika Eparhije banjalučke, kao i besjeda episkopa Avgustina o Romanovima.

Kulturno veče “U susret ruskome caru” organizuje banjalučki Kulturni centar Banski dvor zajedno sa Administracijom grada Banjaluka, Eparhijom banjalučkom Srpske pravoslavne crkve, Imperatorskim pravoslavnim palestinskim društvom Rusije i gradom Nižnjim Novgorodom.

Delegacija iz Nižnjeg Novgoroda boravi u Banjaluci već dva dana, a do sada su je primili predstavnici Vlade Srpske, Narodne skupštine, kao i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Ova delegacija bi sutra trebalo da obiđe i Memorijalni centar Donja Gradina, a posjetu završavaju u četvrtak, 23. februara.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/rusi-podrzali-izgradnju-rusko-srpskog-hrama-u-banjaluci/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot