Novi fakultet u Banjaluci, bitka za fotelju dekana

Objavljeno: 21. 2. 2017 u 16:51h

Akademska zajednica u Banjaluci je zabrinuta zbog navodnih neregularnosti koje prate izbor vršioca dužnosti dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka (FBN) Univerziteta u Banjaluci, koji počinje sa radom 6. marta.

Upozoravaju da je situacija uzavrela i da je rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga pod uticajem političkih pritisaka da izabere politički podobnog, a ne stručnog kandidata, saznaje „EuroBlic“.

“Prvi pritisak dolazi iz SNSD-a, čiji favorit je Predrag Ćeranić, savjetnik ministra unutrašnjih poslova RS, kojeg podržava i Miloš Čubrilović, bivši šef obezbjeđenja predsjednika Milorada Dodika, koji ima veliki uticaj u policiji. Drugi pritisak je malo blaži, a dolazi iz DNS-a, preko ministra prosvete i kulture Daneta Maleševića, čiji je favorit Dragomir Jovičić, bivši ministar unutrašnjih poslova”, prenosi „EuroBlic“.

Najspornije od svega je što oba kandidata imaju zvanje docenta, a po Statutu Univerziteta u Banjaluci za dekana se može imenovati samo vanredni i redovni profesor.

“Bojimo se da su pritsci toliko veliki da će rektor biti prinuđen da imenuje ličnost koja ne ispunjava zakonske, podzakonske i moralne uslove. Po našim izvorima, najveći favorit je Ćeranić, što bi već moglo biti ozvaničeno u petak ili najdalje u ponedeljak, kada je krajnji rok. U četvrtak je Senat Univerziteta, gdje se mogu u poslednji čas na dnevnom redu naći i izmjene Statuta, što bi bio presedan u radu Univerziteta, ali sigurno i u regiji. Ukoliko dođe do imenovanja navedenih kandidata, to bi bio neviđeni cirkus, jer bi praktično docent bio dekan. To bi dovelo do raskola u akademskoj zajednici”, upozoravaju izvori “EuroBlica”.

Oni smatraju kako bi Mataruga lično želio da ispoštuje zakon i imenuje redovnog profesora, ali da će teško odoljeti pritiscima.

Predrag Ćeranić kaže da on nije adresa za pitanja koja nas zanimaju.

“Bitno je da FBN počine sa radom. Mogu samo reći da imam želju da radim na Univerzitetu, a ostalo je manje važno”, kaže Ćeranić.

Potražili smo komentar rektora Mataruge, a u pisanom odgovoru sa Univerziteta su potvrdili da, prema Zakonu o visokom obrazovanju, za dekana fakulteta može biti imenovan nastavnik u nastavno-naučnom zvanju, koji je zaposlen, sa punim radnim vremenom, na univerzitetu i član je vijeća te organizacione jedinice.

“Dekan će biti izabran u skladu sa važećim Zakonom o visokom obrazovanju. Kad je riječ o izmjeni Statuta, jedina izmjena koju će Senat ove sedmice i formalno potvrditi odnosi se na definisanje statusa Fakulteta bezbjednosnih nauka, kao organizacione jedinice Univerziteta u Banjaluci “, navode iz Rektorata.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS nisu komentarisali potencijalne kandidate. Istakli su da dekana imenuje i razrješava rektor po proceduri utvrđenoj Statutom.

Na FBN studije će moći da nastave dosadašnji studenti Visoke škole unutrašnjih poslova, kao i oni koji žele da nastave obrazovanje.

Kontroverzan izbor

Izvori “EuroBlica” tvrde da su Ćeranić i Jovičić u zvanje docenta izabrani krajem prošle godine na konkursu koji su pratile kontroverze. Naime, svi ostali kandidati žalili su se na odluku Komisije za izbor pomenutog dvojca zbog kršenja Pravilnika o izboru u zvanje nastavnika saradnika.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/novi-fakultet-u-banjaluci-bitka-za-fotelju-dekana/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot