Gradonačelnik Banjaluke o prvih 100 dana svog mandata: Rješenje za Toplanu moramo naći do aprila

Objavljeno: 20. 2. 2017 u 11:10h

Prvih sto dana Gradska uprava je provela u funkciji apsolutne podrške “Toplani”, a svakodnevno pokušava da formuliše radni, finansijski i tehnički koncept grijanja. Ako do aprila ne bude usvojena odluka o izgradnji novog postrojenja na drvo, izabran partner i projekat, biće problema naredne sezone grijanja.

Kazao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da će se “Toplana” u narednim godinama morati restrukturirati i riješiti 80 miliona KM duga.

Dužnost gradonačelnika preuzeli ste 9. novembra 2016. Kako ocjenjujete prvih 100 dana Vašeg mandata?

“Dosta stvari smo počeli. Oko 25 odsto ciljeva zacrtanih u programu “Banjaluka 2025”, je započeto, mnogi su već i završeni. Osjeti se i povećan interes građana za obraćanje Gradskoj upravi u Kancelariji za građane. Broj predmeta je udvostručen, a obraćanje građana povećano za 30 odsto. To je nesumnjiv pokazatelj povećanog povjerenja. Od prioriteta neki su se sami nametali, poput “Toplane”, koja je najveća glavobolja Gradske uprave.”

Da li ste na putu da riješite problem gradskog grijanja i koliko je dug taj put? Da li ste, kada ste se kandidovali, bili svjesni kolika je dubioza u “Toplani”?

“Svjestan sam bio da se radi o velikom problemu, ali je količina komplikacija, na dnevnoj osnovi, nepredvidiva. Prvi problem je tekuća sezona. Još nema mazuta dovoljno do kraja sezone. Gradska uprava je sezonu provela u funkciji apsolutne podrške preduzeću koje ne može samo da posluje. Drugi problem je finansijsko restrukturisanje. “Toplana” će se morati u narednih deset do 20 godina restrukturirati, refinansirati i riješiti 80 miliona KM duga. Treći problem je sistemsko rješenje grijanja u gradu. Moraćemo graditi novo centralno postrojenje na drvo. Grad nema sredstava za to, a pregovori sa EBRD-om, najvjerovatnije nisu uspjeli, tako da smo u fazi traženja partnera sa kojim bismo išli u zajedničku investiciju i optimalnog pravnog modela. Ako ne budemo imali odluku i izabranog partnera i projekat do aprila, imaćemo problem naredne sezone.”

Kako planirate da Banjaluku učinite ljepšim i boljim mjestom za život?

“Radimo na formalno-pravnom i praktičnom proširenju industrijske zone u Ramićima i koncipiranju novih zona. Trudimo se da u međunarodnim kontaktima dovedemo investitore u grad. Prioritet nam je da ne budemo samo administrativni centar. Druga teza je otvoren grad kao regionalni centar. U tom kontekstu je intenzivno razvijanje kontakata, i priprema i kandidovanje za projekte kao što je evropska prestonica kulture. Treba da uđemo u pripremu novog urbanističkog plana i idemo u reviziju i izmjene regulacionih planova skoro čitave gradske zone. Važna je i pravna borba koju već tri mjeseca vodimo za gradsku imovinu, jer je nevjerovatan broj predmeta u kojima se ona osporava.”

Nedavno je raspisan konkurs za refinansiranje duga “težak” 73 miliona KM. Na koji će način biti iskorišćen novac i koliko će to relaksirati budžet?

“Grad ima stabilne javne finansije, usvojen budžet za 2017. i sve neophodne prateće programe. Budžet je planiran realistično, ali je važno da pokušamo da restrukturišemo dug grada, koji iznosi oko 115 miliona KM. Cilj nam je da 75 miliona KM gradskog duga, koji je na vrhuncu ove četiri godine, rasporedimo na deset godina, tako da umjesto ovogodišnjeg iznosa od 22 miliona, imamo godišnji iznos od 11 miliona KM u narednih desetak godina. Tako ćemo da oslobodimo dio sredstava za rješavanje komunalnih problema, ne za administraciju i plate, već za prioritete. Moraćemo investirati u “Toplanu”, vodosnabdijevanje na širem području grada, komunalnu infrastrukturu, kanalizaciju, mostove, asfaltiranje saobraćajnica, parkove… Dio ćemo usmjeriti u razvoj industrijskih zona.”

Na koji način je moguće privući kapital?

“Moramo biti svjesni da nismo tako sjajna i atraktivna lokacija, jer imamo zapravo vrlo problematičan geostrateški položaj, zbog stalnih kriza i sukoba. Svaka nova kriza, a ima ih non-stop, ohladi potencijalne investitore. To smo vidjeli kad smo pokušali privući investitore za “Toplanu”. Sa svakom krizom se smanjivao interes sa strane, i neki od potencijalnih investitora su se povukli. Čak i u priči o refinansiranju duga, u razgovoru sa bankama, imali smo pitanja tipa, kako možete garantovati političku stabilnost za deset godina? To daje sliku ambijenta u kojem se mora naporno raditi da nekog za ruku dovedete ovdje. Imamo domaćih investitora i smatram da njima ne posvećujemo dovoljno pažnje.”

Mnogo putujete i ostvarujete kontakte sa prvim ljudima regionalnih centara poput Beograda, Zagreba, Ljubljane… Koliki značaj imaju ti kontakti za grad?

“Svaki od tih kontakata ima dvojak značaj, pozicioniranje Banjaluke i izlazak iz izolacije, te komunikacija sa prestonicama, od Beča do Skoplja. Imamo veoma prijateljski odziv. Na svakom od tih mjesta se može nešto naučiti. U Ljubljani smo vidjeli način organizacije unutrašnje uprave, način funkcionisanja komunalnih preduzeća, urbanističko planiranje, čistoću i uređenost grada, u Beogradu primjere javno-privatnih partnerstava, elektronske građevinske dozvole i komunalne djelatnosti. Iz Novog Sada smo dobili iskustvo koji su nam voljni dati u vezi sa evropskim prestonicama kulture i mladih, iz Zagreba iskustvo u vezi sa nagradom za najbolju turističku i kulturnu destinaciju u toku praznika, što je odlično iskustvo za Turističku organizaciju. Iz Izraela, pored privrednih kontakata, imamo koncept modernizacije inteligentnih gradova, koji nam možda djeluje futuristički, ali moramo ići i u korak sa projektima 21. vijeka.”

Kako ste zadovoljni radom Skupštine grada? Šta kažete na osipanje pojedinih odborničkih klubova?

“Veoma sam zadovoljan saradnjom sa Skupštinom i konstruktivnim pristupom svih odbornika. Ogroman posao je urađen za 100 dana. Nadam se da će se takva konstruktivna atmosfera kod pozicije i opozicije održati i dalje.”

Jeste li razgovarali sa Zoranom Talićem i Tatjanom Čičić-Odžaković nakon odluke da napuste PDP?

“Nakon njihove odluke o napuštanju nismo se susretali. Više po medijima nego u direktnim razgovorima je bilo vidljivo nezadovoljstvo, ali ja nisam imao informaciju da će se to desiti. Želio bih da njih dvoje, koji su sad nezavisni odbornici, i dalje daju konstruktivan doprinos u gradskoj Skupštini.”

“Autoprevoz”

Koje je rješenje za slučaj spora između grada i “Autoprevoza”?

“To je vraćeno sa Ustavnog suda BiH na Viši privredni sud. U tom predmetu je grad tužilac i dokazuje svoje vlasništvo, a tuženi je “Autoprevoz”. Vraćeni smo nekoliko koraka unazad, pošto mi treba da dokazujemo da je to vlasništvo grada. Postupak se vodi više od deset godina. U osnovi je spor da li je privatizovano, da li je zamijenjena lokacija Nove za Staru autobusku stanicu. Nažalost, u tih 10-15 godina nedostaju dokumenta, kojih više nema tako da se indirektno pokušava dokazivati vlasništvo.”

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradonacelnik-banjaluke-o-prvih-100-dana-svog-mandata-rjesenje-za-toplanu-moramo-naci-do-aprila/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot