Banjaluka: Čisti se zapuštena parcela nedaleko od Vlade RS

Objavljeno: 19. 2. 2017 u 16:16h

Ruglo na mjestu nekadašnje upravne zgrade „Autoprevoza“ u Banjaluci konačno će biti očišćeno i sagrađeni stambeno – poslovni objekti.

Pažnju Banjalučana juče su privukli bageri koji su uklanjali stare garaže za autobuse gradskog prevoza, na Istočnom tranzitu, a koje više od deset godina ruže ovaj dio grada. Mašine krče i nagomilano željezo, a do kraja naredne sedmice, parcela bi trebalo da bude uređena.

Atraktivno zemljište u neposrednoj blizini zgrade Vlade RS, u vlasništvu je firme „MG Mind“, koja, kako saznaje “EuroBlic“, u toku ove godine planira gradnju stambeno–poslovnog objekta.

Kako tvrde upućeni, gradiće se manji stanovi, koji su traženiji na tržištu, a izrada projekta, dobijanje urbanističko – tehničkih uslova i građevinske dozvole tek predstoji.

Važećim regulacionim planom na ovoj lokaciji je predviđena gradnja četiri poslovna objekta uz sami tranzit, te stambeno – poslovna zgrada i sportski objekat prema Parku Mladen Stojanović.

U Gradskoj upravi navode da je zatražena i revizija ovog regulacionog plana, o čemu bi odbornici trebalo da se izjasne na sjednici zakazanoj krajem mjeseca, međutim kako se saznaje zahtjev nije podnijela firma „MG Mind“.

Vlasnik preduzeća Mladen Milanović – Kaja potvrdio je kratko za „EuroBlic“ da se u ovoj godini planira izgradnja stanova na lokaciji bivšeg „Autoprevoza“, ali nije želio da govori o detaljima.

Milanović je bio vlasnik oko 18.000 metara kvadratnih zemljišta pored Istočnog tranzita, ali je dio prodat „Eurohercu“, za koji je njegovo preduzeće izgradilo zgradu. Ovo stakleno zdanje završeno je prije više od godinu i po, a useljen je samo dio.

Stručnjaci tvrde da je lokacija u blizini administrativnog centra Vlade RS jedna od rijetkih u urbanom dijelu grada, koja je ostala neuređena, ali će po svemu sudeći, kao i većina drugih, poslužiti za stambene zgrade.

“Na najboljim lokacijama u centru grada koje su opremljene komunalnom infrasturkturom, dozvolila se izgradnja stambenih zgrada, umjesto da se takav prostor rezerviše za javnu namjenu. Strategijska greška napravljena je prije 15 godina. Treba praviti stanove, ali ne svuda”, ističe dugogodišnji arhitekta Predrag Mitraković, banjalučki načelnik za urbanizam početkom devedesetih godina.

Mitraković dodaje da Grad lošim planiranjem gubi dragocjeni prostor za izgradnju javnih objekata i javnih sadržaja, kao što je šetalište pored Vrbasa, gdje su trebali biti sportski tereni, ali su prostor zauzele zgrade.

Posljednji primjer, navodi on, je i početak gradnje „Siti mola“ u strogom centru kod Palate predsjednika RS, a što se sad pokušava ispraviti.

Stručna javnost upozorava zato da je krajnje vrijeme da Banjaluka dobije urbanistički plan kako bi se jasno definisali gradski prostori i počelo planski graditi. Iako gradonačelnik Igor Radojičić mnogo nade polaže u gradskog arhitektu, Banjalučani koji su iz ove struke tvrde da se izbor osobe za novu funkciju sprovodi na loš način i da bi za taj posao trebalo uvažiti i njihovo mišljenje. Takođe, navode da gradski arhitekta treba biti osoba koja će „nadživjeti“ četvorogodišnji mandat aktuelne vlasti i nastaviti da brine o izgledu Banjaluke i ubuduće, i neće biti podložan političkim pristiscima i građevinskom lobiju.

Urbanistički plan star 40 godina

Osnova planerskog razvoja u gradu i dalje je urbanistički plan iz 1975. godine, iako se, tvrde stručnjaci, još krajem osamdesetih godina, pokazalo da ima potrebe za izradom ovog novog dokumenta. Banjaluka skoro dvije godine čeka da se završi proces izbora firme koja će praviti novi urbanistički plan, a što je „zapelo na sudu“ zbog žalbi ponuđača. Ranije je rečeno da će za izradu urbanističkog plana grada biti potrebno 700.000 KM.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-cisti-se-zapustena-parcela-nedaleko-od-vlade-rs/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot